Porast temperature ubrzao je radove u voćnjacima pod Kozarom. Nastavljena je zimska rezidba voća, koja će trajati do početka vegetacije. Prijedorski voćari ove godine očekuju bogat rod i nadaju se da neće biti vremenskih neprilika.

Voćar Savan Panić iz sela Srednja Lamovita, kod Prijedora, na površini od dva hektara uzgaja voće, pretežno šljivu.
Prošle godine imao je bogat rod, jer su njegov voćnjak zaobišli mraz i grad. Prodao je 30 tona šljive, a i ove godine očekuje prinos. Već je počeo orezivanje šljive, a nakon toga na red dolaze i zasadi kruške i jabuke.

“Ovo je vrijeme naklonjeno nama, ja sam zadovoljan sa vremenom, samo treba raditi i nadati se uspjehu. Očekivanja su za ovu godinu do sada ja mislim dobra. Prošla godina je bila uspješna, ja se nadam da će i ova”, ističe Panić.

Stručnjaci kažu, vrijeme je naklonjeno voćnjacima. Voćari koji imaju veće zasade već je trebao da počnu sa orezivanjem voća, a oni koji imaju manje zasade, mogu to uraditi do početka aprila.

“Mi voćku orezujemo tako da svaka grana ima dovoljno svjetla, da znamo kategoriju rodnog drveta, da ostavljamo najjkvalitetnije rodno drvo na stablu, koje će iznijeti najbolji i najkvalitetniji rod, a pored toga ostavljmo i mlade grane za pripremu za iduću godinu”, rekao je stručni saradnik u Odjeljenju za unapređenje poljoprivrede Grada Prijedora Novak Anđić.

Nakon rezidbe slijedi tretiranje preparatima.

“Voćari treba sada odmah poslije rezidbe da izvrše plavo prskanje znači bakarnim sredstvima i da to prskanje izvedu kada je temperatura iznad 10 stepeni”, dodaje on.

Za većinu prijedorskih voćara prošla godine bila je izuzetno teška, jer je rod stradao od mraza i grada. Na području Prijedora na površini od 150 hektara zemljišta su plantažni zasadi voća, pretežno šljive, jabuke i kruške.

RTRS