Uvođenjem novih srednjoškolskih smerova u Prijedoru pokušava se odgovoriti na potrebe privrednika za radnom snagom, ali i da se zaustavi prekomereno stvaranje pojedinih zanimanja.

Tako će se u Poljoprivredno – prehrambenoj školi od naredne godine đaci moći obrazovati za agroturističkog tehničara. Profesorica stručnih predmeta u ovoj školi, Jovanka Dražić kaže da će u ovom podvigu biti prvi u Srpskoj i da su već obavili određene pripreme.

– To je odlična kombinacija turizma, ugostiteljstva i poljoprivrede. Profesori i učenici su u oktobru posetili agroturističku školu u italijanskom gradu Trentu i oduševili su se onim što su videli. Njihovi učenici ovog smera se obučavaju za animatore, gimnastiku, skijanje i druge veštine – kaže Dražićeva.

Iz Aktiva direktora srednjih škola regije Prijedor smatraju da su svetao primer upisne politike. Predsednica Aktiva Valentina Sovilj priča da se škole trude da ispoštuju zahteve tržišta rada i da su zato nepravedne optužbe da se ne obrazuje potrebni kadar.

– U Elektrotehničkoj školi upisali smo tehničare mehatronike, a ove godine upisaćemo programere. Medicinska škola planira smer stomatološki tehničar, a mi Ugostiteljsko – ekonomskoj školi planiramo smer službenik osiguranja. U Mašinskoj školi planira se uvođenje zanimanja tehničara CNC tehnologije koji su veoma cenjeni i plaćeni – objašnjava Sovilj.

Da bi se izbegla hiperprodukcija kadrova postoje i smerovi, koji se ne upisuju svake godine, kao što su frizeri. Za potrebe kreiranja korisne upisne politike, unazad tri godine, Savet za obrazovanje i zapošljavanje grada Prijedora anketira oko 250 privrednih subjekata.

– Tako proveravamo koje kadrove traže poslodavci i da li imaju uslove i potrebe za praksom. I Odeljenje za društvene delatnosti gradske uprave anketira učenike završnih razreda osnovnih škola na osnovu čega pravimo upisnu politiku za narednu godinu – kaže Branislav Vujasin, koordinator Saveta.

On navodi da ne mogu u potpunosti uticati na upisnu politiku, ali da mogu na uvođenje novih smerova u školama. Ističe i da se mnogi nezaposleni odlučuju za prekvalifikaciju zbog čega je teško proceniti koja su zanimanja suficitarana.

Prema podacima prijedorske Filijale Zavoda za zapošljavanje RS, unazad nekoliko godina sve je veći broj nezaposlenih frizera, trgovca, kondiktora, konobara i automehaničara.

– Veliki je i broj nezaposlenih ekonomskih, upravnih, mašinskih, hemijskih, medicinskih i poljopriovrednih tehničara – izjavio je Zdravko Suvajac, rukovodilac ove Filijale.

Dodaje da poslodavci najviše traže zanatlije, kao što su obućari, krojači, šnajderi, stolari, zavarivači, kovači, tesari i armirači. Iako ima nezaposlenih školovanih zanatlija, budući da su oni srednjih godina, poslodavci radije uzimaju mlađe, drugih zanimanja koje dokvalifikuju ili prekvalifikuju.

Učenici se obučavaju za posao

Savet za obrazovanje i zapošljavanje grada Prijedora, obučava učenike devetih razreda osnovnih škola i učenike srednjih škola za izradu biznis plana. One koji konkurišu za gradske podsticaje za zapošljavanje i samozapošljavanje, koji ove godine iznose 200.000 KM, obučavaju za izradu poslovnog planiranja.
centar Prijedor

– Informišemo poslodavce i o Akcionom planu zapošljavanja, koji se realizuje posredstvom Zavoda, koji će ove godine prvi put iznositi oko 16 miliona KM – rekao je Vujasin.

EuroBlic