Video možda najbolje opisuje atmosferu koja je vladala na sastanku sindikata Željeznica Republike Srpske u Prijedoru.

U jednom trenutku oko 60-ak radnika bilo je spremno da se samoorganizuje i istog momenta obustavi rad.

Ali su spustili loptu pa će, sa ostalim kolegama, u Doboj, trećeg marta, kada je zakazana protestna šetnja od željezničke stanice do uprave preduzeća. Sa sve zahtjevima da plate, topli obrok i doprinosi ne kasne, da se ne primjenjuje sistematizacija dok se ne napravi program zbrinjavanja viška radnika, ispoštuje isplata izvršenih presuda, ali i kazne odgovorni za loše stanje u Željeznicama.

“Ako radnici budu svjesni u kakvoj situaciji se nalazimo a stvarno je ovo sada dno dna Željeznica, jednostavno, mi moramo što radikalnijim potezima primorati Upravu, Vladu, ministarstva resorna, da uzmu, da rješavaju probleme koji su prisutni na željeznici”, rekao je predsjednik Samostalnog sindikata održavanja šinskih vozila Goran Čamdžić.

Osim šetnje, ne preostaje im mnogo toga. Zakon, striktno, propisuje minimum procesa rada. Sindikalci kažu da će ga ispoštovati. Pa makar i praznog stomaka. Jer ako šetnja ne upali, ima ih koji će u štrajk glađu.

“Otprilike, oko stotinak ljudi već imamo najavljenih koji su voljni da uđu u tu priču”, rekao je predsjednik Samostalnog sindikata transportne djelatnosti Zlatko Marin.

A na svu ovu priču stiže odgovor od generalnog direktora. Štrajk nije rješenje, kaže Dragan Savanović. Savanović tvrdi da sa Svjetskom bankom i vladom Srpske rade na pronalasku para za izmirenje silnih dugovanja. Kaže – da smo imali, završili bi sve to. Ovih dana, više nego sindikalcima, bave se viškom zaposlenih. Usvojeni su pravilnici o sistematizaciji i radu. Prebrojali su 3101-og radnika. Višak je njih 326. A, ovo je rješenje.

“Njih 326 će biti neraspoređeni, neće dolaziti na posao ali će u periodu dok obezbjeđujemo sredstva za isplatu otpremnina i preostalih obaveza biti na platnom spisku”, rekao je generalni direktor ŽRS Dragan Savanović.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić kaže da ne vidi razloge za štrajk u “Željeznicama Republike Srpske”. Ipak zna da je to pravo radnika koje on ne može i ne želi da ospori.

ATV BL