Krivudava snježna cesta protekle subote odvela nas je podno Grmeča na 8.kapanje u Donjem Duboviku.

Zimska igra koja uprkos zubatom vremenu spaja i staro i mlado u jednu cjelinu koja se zove jedinstvo, sloga i uzajamno poštovanje i društvo.

Na samom našem dolasku u ovo mjesto, čuli smo pjesmu i to onu pravu, krajišku, sa kojom se narod Grmeča diči i ponosi i pjeva je i u dobru i u zlu.

“Probaćemo Seko, probat’ ja i ti, da budemo srećni mi u ljubavi…”

Fiskulturna sala Osnovne škole “Branko Ćopić” u Donjem Duboviku bila je prepuna naroda, ljudskosti i bratstva.

Više od 200 učesnika iz ekipa sa područja grada Prijedora i opština Krupa na Uni, Novi Grad, Oštra Luka i Sanski Most okupilo se na ovoj manifestaciji koja je trajala do nedjelje ujutro.

Pjevalo se na svakom kutku ove sale a i ovoga puta sebi konkurenciju nisu dali Dijana, Dragan, Željko, Dejan, Mićo i Dado, odnosno poznata ekipa “Malog Raja” iz Ćela kod Novoga Grada koji u veselju nemaju kraja.

Glavnu riječ u pjesmi vodila je mlada Dijana Jelisavac, stihovima koji su se redali jedni za drugima.

Pitali smo neke za komentar Grmečkog sijela i kapanja u ovom krajiškom gnijezdu.

Milan Sučević iz Halilovaca kod Budimlić Japre rekao nam je da se godinama kapa i druži sa Grmečlijama i da je ovo sijelo stub jednog naroda.

Prvi put na kapanje u Donji Dubovik došao je mladi Saša Ličina iz Rujiške nadomak Novog Grada koji ističe da se tek uči kapanju i da će nastaviti tradiciju svojih predaka.

Nakon cjelonoćnog nadmetanja i sijela, pobjeda 8.tradicionalnog kapanja pripala je ekipi “Podvidača”, dok je drugo mjesto zauzela ekipa “Koprivna” a trećeplasirana je bila “Koprivna-Rijeka”.

Nama ne trebaju nikakve tužbe, niti mehanizam kordinacije kao našim političarima. Mi smo jedno, mi smo narod. To je zaključak ovog Grmečkog sijela i kapanja održanog u Donjem Duboviku.

Tekst i foto – Mladen Karan/Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com