Odbornici Skupštine grada Prijedora donijeli su odluku o smanjenju naknada za rad odbornika i članova stalnih radnih tijela Skupštine

Odbornici Skupštine grada Prijedora saglasili su se da u narednom periodu primaju odbornički dodatak manji za oko šezdeset maraka. Odluka o smanjenju odborničke naknade usklađena je sa Zakonom o lokalnoj samoupravi. Cilj je ušteda.

Umjesto dosadašnjih 630 maraka, odbornička naknada u Prijedoru iznosiće 571 marku. Novim Zakonom o lokalnoj samoupravi propisano je da odbornički dodatak ne može biti veći od 50 odsto prosječne plate isplaćene u gradskoj upravi za prethodnu godinu.

“Naknade su usaglašene sa Zakonom o lokalnoj samoupravi i visine su zakonski regulisane tako da smo mi samo sproveli zakonsku našu obavezu”, kaže Goran Predojević iz DNS-a, dok s druge strane Ratko Stojić iz SDS-a napominje: “Јedna od tih primjedbi koja je bila i naša ženja da zaštitimo odbornike koji ne rade je da se pokuša naći modus je da se njima ne smanjuje odbornička nadonkada jer znamo koliko to njima znači”.

“Ranije smo imali 65 odsto prosječne neto plate, sada je ona 50 odsto. Otprilike će odbornici imati manja primanja nešto ispod 60 maraka”, dodaje i Biljana Malbašić, načelnica Odjeljenja za finansije Grada Prijedora.

Prijedorski odbornici imenovali su načelnike odjeljenja, među kojima tri nova.

Za načelnika Odjeljenja za društvene djelatnosti umjesto Ljiljane Babić imenovana je Monja Kasalović. Za načelnika Odjeljenja za opštu upravu umjesto Јasminke Murselović postavljen je Mensur Islamović, a za načelnika Odjeljenja za privredu i poljoprivredu, umjesto Zinajde Hošić izabran je Rade Rosić.

“Izabrana su tri nova načelnika sa kojim takođe očekujem da ću imati kvalitetan rad, kao što su kvalitetno radili i prethodni načelnici odjeljenja. Oni su raspoređeni na druge poslove”, napominje gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković.

Odbornici su usvojili i odluku o poreskoj stopi za porez na nepokretnosti za 2017. godinu koja je zadržana na nivou prošlogodišnje i iznosiće 0,18 odsto, odnosno 0,10 odsto na proizvodne pogone.

Za ovu skupštinu Grada angažovano je dodatno obezbjeđenje, kako bi se spriječilo neovlašteno unošenje uređaja za snimanje.

Tekst – RTRS
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com