Kada biste javno izrazili ljubav prema nekome ispisujući poruke po javnim površinama, kada bi naziv svog omiljenog kluba napisali na zgradi ili oslikali mural svog grada a pritom bili za optuženi da činite vandalizam, to bi bio apsurd.

Upravo to se dogodilo protekle sedmice u Gornjoj Ravskoj nadomak Prijedora.

Naime, u svom kraju poznati aktivista i jedan od najzaslužnijih volontera Savjeta mjesne zajednice Gornja Ravska, Ivan Begić (20), na zidu betonskog autobuskog stajališta, koje se nalazi na raskrsnici između ovog sela i Tisove, ispisao jenatpis “Ravska”.

Par dana kasnije „optužen“ je od strane nekoliko pojedinaca za vandalizam ili kako je prijavljeno, za narušavanje ugleda opšteg javnog dobra.

U želji da saznamo više informacija razgovarali smo sa ovim mladim Prijedorčaninom.

-Ja ću da vas gledam a vi zažmurite. Inače će vam se oči rasprsnuti od sjaja mog lika. Samo požurite. Što me pre razapnete, pre ću vaskrsnuti – započeo je naš razgovor Ivan Begić citirajući „Prkosnu pesmu“ Dobrice Erića.

On je dodao da je nakon ispisivanja natpisa „Ravska“ na zidu autobuskog stajališta, dobio pregršt negativnih komentara na društvenoj mreži Facebook od strane pojedinaca, da bi nakon samo dva dana nepoznati počinilac njegov natpis „prešarao“ sprejom.

-Ogorčen sam i šokiran ovim činom. Jedva sam se odvezao do obližnje Ljubije kako bi ovaj slučaj prijavio u policijskoj stanici – rekao nam je Begić i dodao da još uvijek ne razumije i ne zna zašto je ovaj natpis nekome toliko „sporan“.

Iz CJB Prijedor smo dobili potvrdu da im je ovaj „slučaj“ prijavljen.

-Utvrđeno je da u slučaju ispisivanje natpisa „Ravska“ i njegovog „šaranje“ na betonskom autobuskom stajalištu u Gornjoj Ravskoj nema elemenata koji se mogu okarakterisati kao krivično djelo „Vandalizam“. Policijski službenici PS Ljubija su ovo dešavanje zaveli kao događaj, ali će pokušati pronaći lice ili više njih koji su odgovorni za „šaranje“ – rekla nam je Zvezdana Alendarević, portparolka CJB Prijedor.

Nakom razgovora sa Ivanom Begićem, studentom Građevinskog fakulteta u Banjaluci, pokretačem i učesnikom mnogih humanih i društveno korisnih akcija na području Prijedora, stiče se utisak velike razočaranosti ovog mladića.

Koliko god ovaj dvadesetogodišnjak ima silnu želju za uspjeh i napredak svog sela i kraja odakle dolazi, ma koliko god mnogi govorili da su mu podrška u njegovoj borbi za prosperitet svih, to se u djelu slabo vidi.

Nadamo se da će naš sagovornik prevazići svoju razočaranost i „teret“ koji mu na leđa stavljaju, kako sam reče, nebitni pojedinci koji osim grubih i negativnih riječi ne znaju ništa da urade.

Tekst i foto – Mladen Karan/Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com