Kabinet za ultrazvučnu dijagnostiku prijedorske Opšte bolnice “Dr Mladen Stojanović”, dobio je neonatalnu sondu za ultrazvuk mozga novorođenčadi. Vrijednost donacije je 9.000 maraka, a namijenjena je za rano otkrivanje oboljenja kod beba.

Prije ove donacije, ljekari su se godinama snalazili koristeći abodomenalnu sondu, kojom ultrazvučno nisu mogli jasno vidjeti sve strukture mozga novorođenčadi. Neonatalna sonda znatno će unaprijediti dijagnostiku, u cilju ranog otkrivanja bolesti i anomalija kod beba.

“Neonatalnom sondom možemo da otkrijemo kakve su lateralne komore lijeva, desna, treća, četvrta. Indikacije za rad neonatalne sonde su vaskularne anomalije mozga, krvarenja, tumori mozga, ciste”, kaže spec. pedijatar i šef Bejbi boksa Opšte bolnice “Dr Mladen Stojanović” Prijedor, Andrija Vukotić.

Vrijednost donacije iznosi 9.000 maraka. Ovaj postupak preduzeća “Austronet” iz Kozarca, kod Prijedora, najbolji je primjer drugima.

“Doniramo ovoj bolnici, znači našoj bolnici u Prijedoru sondu koja će nadam se biti od velike potrebe gdje će se moći na vrijeme neke bolesti otkriti i na taj način te male bebe izliječiti”, istakao je direktor preduzeća “Austronet” Prijedor Enes Kahrimanović.

U prijedorskoj bolnici ističu da je dugačka lista prioritetne opreme, koju je teško obezbijediti redovnim prihodima.

“Mi imamo potrebu da zamijenimo određenu opremu kao što su defibrilatori, koje moramo imati na svim mjestima gdje se može pojaviti problem srčanog aresta. Zatim u ovom momentu bi nam trebalo bar pet šest EKG aparata. S pravom očekujemo da se konačno stavi na dnevni red nabavka magnetne rezonance u ovu ustanovu”, rekao je direktor Opšte bolnice “Dr Mladen Stojanović” Prijedor, Mirko Sovilj.

U ovoj regionalnoj bolnici očekuju i opremanje angio sale, proširenje dijagnostike u laboratoriji, a potrebno im je i novo sanitetsko vozilo.

RTRS