Na suđenju za zločine počinjene u Zecovima u blizini Prijedora, vještak sudske medicine je, na osnovu pregleda posmrtnih ostataka devet osoba pronađenih u masovnoj grobnici Tomašica, utvrdio da je mogući uzrok smrti “strijelna povreda”.

Specijalista sudske medicine i patologije Dževad Durmišević je kazao da je učestvovao u ekshumaciji ostataka iz grobnice Tomašica 2013. godine, nakon čega je identifikovano devet osoba – Began i Adem Brakić, Fuad Burnić, Razim i Ramiz Čaušević, te Nishad, Sejad, Nihad i Edin Tatarević.

Tužilaštvo BiH je vještaku predočilo zapisnike o ekshumaciji, obdukcione zapisnike, te dokumentaciju vezanu za identifikaciju. Za neke osobe predočena je i fotodokumentacija obdukcije. Prema zapisnicima, Durmišević je konstatovao da je smrt ovih osoba nastupila nasilnim putem, te da su uzroci smrti strijelne povrede. Uz neke posmrtne ostatke pronađeni su i fragmenti zrna projektila.

Odbrane optuženih su navele da ne postoji nalaz i mišljenje ovog vještaka, kao i da se naredba za vještačenje ne odnosi na ovaj predmet, zbog čega Durmišević ne može biti vještak u ovom predmetu.

Za ubistva, mučenja, seksualno nasilje, uništavanje i oduzimanje imovine stanovnika sela Zecovi u julu 1992. godine, optuženi su Dušan Milunić, Radomir Stojnić, Radovan Četić, Duško Zorić, Zoran Stojnić, Željko Grbić, Ilija Zorić, Zoran Milunić, Boško Grujičić, Ljubiša Četić, Rade i Uroš Grujčić, Zdravko Antonić i Rajko Gnjatović.

Prema optužnici, Milunić je bio komandir Rasavačke čete 6. bataljona 43. brigade Vojske Republike Srpske (VRS), Radomir Stojnić komandir Rezervne stanice milicije Rasavci, a Radovan Četić predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) i Kriznog štaba za selo Rasavci. Ostali su bili pripadnici Rasavačke čete, milicije te drugih formacija.

Tužilaštvo će završiti saslušanje vještaka na jednom od narednih ročišta.

Suđenje će se nastaviti 3. marta.

BIRN