Priča o prodaji “Ljubije” dobija sudski epilog. Zbog odluke Vlade da još jednom obustavi prodaju rudnika, “Izraeli investment grupa” odlučila je da tuži Republiku Srpsku i lidera DNS-a Marka Pavića. Traže poništenje odluke o prekidu privatizacije.

Tvrde da je politički motivisana pod uticajem, kako navode, koruptivnih djelovanja Demokratskog narodnog saveza.

“Ova odluka je neprihvatljiva jer mi imamo dokaze da je ova odluka politički motivisana i rezultat je korupcije DNS-a, lično Marka Pavića, koji lobira interese ‘Arselor Mitala’ i dobija za svoje usluge ogromne pare”, rekao je Evgenij Zotov, “Izraeli investment grupa”.

Izraelci traže da sudovi ispitaju čitav postupak dosadašnje prodaje, da ročišta budu javna, a da se na rasprave pozovu, kako navode, svi odgovorni: od Marka Pavića i direktora prijedorskog “Mitala” Mladena Jelače do izvršnog direktora za Long Europe “Arselor Mitala” Augustina Kočuparampila. Jelača kaže: “Niti vidio, niti čuo.”, pa nema šta da komentariše. Javio se i Marko Pavić i čitavu priču nazvao tračom. Petar Đokić je samo kratko poručio da nema razloga za tužbu.

“Već sam dosta govorio o tome, a narednih dana će biti potrebe da se ponovo nešto kaže. Mislim da razloga za tužbu nema. Svaka aktivnost do sada je vođena kako bi se ponude poboljšale i to sam uspio a mislim da mogu biti još bolje”, izjavio je Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva u Vladi RS.

Po svemu sudeći Izraelci to neće čekati. Tužbu će poslati na adresu banjalučkog Okružnog suda a o prodaji “Ljubije”, kažu, u narednim danima pričaće se u Njemačkoj, pa čak i Americi.

“Ide kopija u najveće svjetske institucije koje prate korupciju u inostranstvu. Odnosno, ministarstvo pravde Sjedinjenih Američkih Država i takođe ‘Transparency International’, glavna kancelarija u Berlinu”, istakao je Zotov.

Isto tako, Zotov traži da sud ispita detalje o poreskoj prijavi od 49,5 miliona koju je sud poništio i vratio Poreskoj upravi na ponovni postupak, a o čemu je ATV ranije izvještavala. U izraelskoj kompaniji su uvjereni da je cilj navodne politizacije oko prodaje rudnika “skrivanje pod tepih” milionske štete koju je, kako tvrde, “Mital” napravio u Ljubiji u prethodnih 12 godina. Zato i dalje traže da u rudnike uđe i nezavisni revizor.

ATV BL