Nedostatak sirovine problem je drvoprerađivača Prijedorske regije. Prinuđeni su da trupce uvoze, uglavnom iz Hrvatske, po mnogo većoj cijeni u odnosu na domaću sirovinu.

Iz potkozarskog Klastera poručuju da u raspodjeli domaćih trupaca više moraju da budu uključeni drvoprerađivači, kako sirovinu ne bi dobijala preduzeća koja se bave trgovinom, već ona koja drvo prerađuju.

Nema dovoljno domaćih trupaca, a proizvodnja ne smije stati – ovo je mora izvozno orijentisanih drvoprerađivačkih preduzeća s područja Prijedorske regije. Zbog nedovoljne količine domaćih trupaca prinuđeni su da uvoze hrastovinu, većinom iz Srbije i Hrvatske, po cijeni većoj i do 200 evra po kubinom metru, bez prevoza.

– Najveći nam je problem sirovina, ali je problem i to što nemamo kontinuirano snabdijevanje. Јako nam je teško u takvim uslovima napraviti neki ugovor. Već tri mjeseca nismo dobili nijednog kubika trupaca, priča Svetozar Stanisavljević iz Preduzeća ” Foresta” iz Kostajnice.

– Ako uzmemo neku prosječnu cijenu bukove rezane građe na domaćem tržištu, koja iznosi 280 evra, u Hrvatskoj i Srbiji ta cijena je oko 330 evra plus prevoz koji je oko 20 evra. Možete i sami izračunati koliko je to po jednom kubiku, dodaje vlasnik preduzeća “Mastervud” iz Prijedora, Dragoslav Šiljak.

U 22 drvoprerađivačka preduzeća širom Potkozarja trenutno je zaposleno oko hiljadu radnika. Drvoprerađivači smatraju da domaće sirovine ima dovoljno, ali nisu zadovoljni raspodjelom trupaca.

Ratko Macanović, predsjednik UO Klastera drvne industrije i industrije namještaja “Drvo” Prijedor, kaže da tu mora da učestvuje Vlada i drvoprerađivači.

– Mi smo apelovali na Vladu da u raspodjeli samih trupaca učestvuju drvoprerađivači, što oni sada u zadnje vrijeme nisu baš uvažili. Veliki dio trupaca je otišao firmama koje se bave trgovinom, istiće Macanović.

Adaptirani Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju neće se negativno odraziti na ovu oblast.

Drvna industrija Srpske prošle godine izvezla je proizvode u vrijednosti od 500 miliona maraka.

RTRS