Privremeni krov nad glavom uskoro će dobiti socijalno ugroženi stanovnici 11 gradova i opština RS, a prednost će imati djeca bez roditeljskog staranja, žrtve porodičnog nasilja, višečlane porodice i beskućnici.

Riječ je o 21 stanu, za koje je vlasništvo, odlukom Vlade RS, sa Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS preneseno na lokalne zajednice, a koji će služiti isključivo za stambeno zbrinjavanje socijalno ugroženih. Tim povodom pomoćnica ministra zdravlja RS Branka Sladojević uručila je juče predstavnicima opština i gradova ključeve ovih stanova.

– Ove lokalne zajednice su dužne da privremeni smještaj dodijele korisnicima socijalne zaštite na prijedlog nadležnog centra za socijalni rad – rekla je Sladojevićeva.

Prema njenim riječima, to su neotkupljeni stanovi iz sistema Fonda za penziono i invalidsko osiguranje, od kojih je određen broj raspoređen i za Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite RS.

Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za društvene djelatnosti Prijedora Ljiljana Babić istakla je da su stanovi u dobrom stanju, a biće raspoređeni prema pravilniku Centra za socijalni rad.

– Nadam se da će u prvoj fazi stanovi biti raspoređeni djeci bez roditeljskog staranja koja su zbog punoljetstva napustila dječije domove, jer je posljednjih godina zabilježen povećan broj mladih koji traže smještaj – kazala je Babićeva.

Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić kaže da će u stanu koji je dodijeljen na upravljanje ovoj opštini biti zbrinuta ugrožena porodica.

– Važno je što će stan ostati opštini na trajno upravljanje. U njemu će se moći zbrinuti još porodica, dok se za njih ne pronađe trajno rješenje – naglasio je Reljić.

Direktor Centra za socijalni rad u Šamcu Veljko Milkić rekao je da će stan biti iskorišćen za smještaj djece bez roditeljskog staranja.

– Osim njih, pravo na smještaj imaće i žrtve porodičnog nasilja, kao i osobe zatečene u skitnji – rekao je Milkić.

Stanovi
Prijedor – 4
Gradiška – 4
Banjaluka – 3
Doboj – 2
Derventa – 2
Kozarska Dubica – 1
Novi Grad – 1
Teslić – 1
Šipovo – 1
Bileća – 1
Šamac – 1

Glas Srpske