Zavod za zapošljavanje je prepoznao pozitivnu praksu, te afirmacijom zanatskih djelatnosti kroz sufinasirnje projekata zapošljavanja i samozapošljavanja iz godine u godinu doprinosi zapošljavanju lica s evidencije iz kategorija koje su izuzetno osjetljive.

Novak Vekić je demobilisani borac i ratni vojni invalid Vojske Republike Srpske, koji je odlučio da uz podsticajna sredstva Zavoda po projektu “Podrška zapošljavanju u privredi RS u 2014. godini otvori Z.R. “Vekić” u Prijedoru. Kao lice koje je na osnovu svog truda postiglo održivost na tržištu rada, te lice koje je uspješno ispoštovalo ugovorne obaveze u 2015. godini za podsticajna sredstva po projektima aplicira kao poslodavac.

U toku 2015. godine u preduzeću su zaposlena 3 lica iz kategorija dugoročno nezaposlenih i to po Projektu “Zajedno do posla” i Projektu podrške zapošljavanju lica iznad 45 godina starosti, te u 2016. godine jedno lice iz kategorije demobilisanih boraca VRS.

Tržište rada i izazovi ekonomije su nepredvidivi i često posljedice ekonomskih nestabilnosti, međutim primjer koji smo predstavili je pozitivna praksa i paradigma kojoj treba težiti.

Zavod za zapošljavanje RS