Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković primio je danas četvoročlanu delegaciju Saveza izviđača Južne Koreje koji su u Prijedoru boravili kao gosti Izviđačkog odreda „Dr Mladen Stojanović“.

On je istakao da su u pitanju mladi izviđači koji su došli da prezentuju kandidaturu Korejske skautske asocijacije koja se kandidovala za domaćina 25. Svjetske izviđačke smotre koja treba da bude održana 2023. godine.

„Ovo je posjeta koja nije česta na ovim prostorima jer se radi o ljudima koji stižu sa drugog kontinenta sa željom da se predstave i ujedno uspostave saradnju sa izviđačkom organizacijom u BiH“ istakao je Đaković.

On je istakao da izbor da se predstave prijedorskim, a potom i zeničkim izviđačima nije slučajan jer su to dvije najaktivnije i najbolje organizovane izviđačke organizacije u BiH.

Predstavnik provincije Joenlabuk Soni Kim je istakao da su razgovori vođeni o budućoj saradnji izviđačkih organizacija Južne Koreje i BiH.

„Budućnost grada i uopšte jedne zemlje zavisi od mladih i zato sam sa poštovanjem prihvatio izlaganje rukovodstva grada koje dosta pomaže izviđače , a to su uglavnom mladi ljudi i budućnost ovog grada“ rekao je Kim.

Korejska delegacija bila je u pratnji komesara za međunarodnu saradnju Saveza izviđača Srbije Nenada Jovanovskog.

Pored obilaska grada, gosti iz Koreje su izviđačima iz Prijedora predstavili Savez izviđača Južne Koreje i zvaničnu prezentaciju svoje kandidature za domaćina 25.Svjetske smotre izviđača 2023.godine.

Osim Južne Koreje, i Poljska je podnijela zahtjev za kandidaturu za održavanje ove prestižne manifestacije koja svake četvrte godine okuplja od 40.000 do 60.000 učesnika iz zemalja širom svijeta.

Prijedorgrad.org