U Prijedoru, gdje je nedavno u jednom domaćinstvu u naselju Tukovi registriran ptičiji grip, nema daljeg širenja virusa, ni novih slučajeva zaraze.

-U zadnja dva dana nije bilo registrovanih novih slučajeva uginuća peradi – potvrdio je predsjednik Komisije centra za suzbijanje ptičije gripe u Prijedoru Dušan Vranješ.

Naglasio je da se stanje intenzivno prati, uz provođenje svih predviđenih mjera na terenu i u saradnji s vlasnicima peradi, što podrazumijeva i njihovu zabranu držanja na otvorenom, ali i sve druge veterinarske radnje.

Istakao je da vlasnici peradi poštuju sve propisane mjere.

-Preduzeli smo sve mjere da bismo spriječili širenje bolesti. Nikada ne možemo biti sto posto sigurni, ali sve mjere koje su preduzete ukazuju da ne bi trebalo biti novih slučajeva zaraze – pojašnjava Vranješ.

Napominje da će u narednih mjesec dana prijedorsko područje biti pod pojačanim nadzorom. Ukoliko se u tom roku ne pojave novi slučajevi zaraze, biće ublažene trenutno propisane mjere.

Nakon što su nadležne laboratorije potvrdile da se radi o visoko patogenoj influenci ptica podtip H5 kod domaćih ornamentalnih koka koje se drže kao ukrasna perad u jednom domaćinstvu u Tukovima, stručne službe su izašle na teren, preduzele sve predviđene mjere, a sve pernate životinje u tom domaćinstvu su eutanazirane.

-Tom domaćinstvu će biti nadoknađena šteta iz sredstava Fonda za suzbijanje i iskorjenjivanje zaraznih bolesti u RS – naveo je službenik za odnose s javnošću Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Aleksandar Macanović.

Podsjeća da je, nakon što su nadležne laboratorije potvrdile da se radi o visoko patogenoj influenci ptica podtip H5, proglašena zona zaraženog područja u radijusu od tri kilometra od tog domaćinstva, te zona ugroženog područja u radijusu od 10 kilometara od tog domaćinstva, u skladu s predviđenim mjerama.

Iz Kancelarije za veterinarstvo BiH, na osnovu nalaza iz laboratorije Veterinarskog fakulteta Sarajevo, potvrđeno je juče da se u slučaju ptičije gripe iz Tukova radi o virusu H5N8, za kojeg do sada nije zabilježen nijedan slučaj u Evropi da je prešao na ljude.

-U skladu s izvještajem Svjetske zdravstvene organizacije iz novembra 2016., dosad nisu utvrđeni slučajevi zaražavanja ljudi tim virusom, međutim, iako je vjerovatnoća za to mala, ona se u teoriji ne može isključiti u potpunosti – saopšteno je juče iz Kancelarije za veterinarstvo BiH.

Uzorci sa žarišta će biti upućeni na konfirmaciju i u referentnu laboratoriju EU.

Odmah po potvrđivanju bolesti ptičijeg gripa u Tukovima, održan je sastanak kojem su prisustvovali predstavnici kancelarije za veterinarstvo BiH, Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Republičke veterinarske inspekcije i Veterinarskog instituta Republika Srpske “Dr. Vaso Butozan“.

Područje Tukova i naselja koja gravitiraju ovoj mjesnoj zajednici, Rizvanovići, Rakovčani, Hambarine, Gomjenica, Čarakovo, kao i naselje Saničani i Petrovo u zoni ribnjaka Saničani proglašeni su za područje zaraženo ptičijim gripom, a urbani dio grada Prijedora kao područje ugroženo od ptičijeg gripa.

Naređeno je odmah da svi vlasnici peradi preduzmu sve mjere definisane od nadležne veterinarske inspekcije, i da veterinarskoj inspekciji blagovremeno prijavljuju sve slučajeve uginuća ptica i domaće peradi.

Tekst – FENA
Foto – ilustracija