Na području Centra javne bezbjednosti Prijedor ukupna rasvjetljenost krivičnih djela 90,5 %

Načelnik Centra javne bezbjednosti Prijedor Dalibor Ivanić, na današnjoj pres konferenciji, stanje bezbjednosti na području ovoga Centra ocijenio je kao stabilno i dobro.

U toku mjeseca januara evidentirano je ukupno 67 krivičnih djela odnosno 18 krivičnih djela manje u odnosu na januar mjesec 2016.godine, što procentualno iznosi 21,2 % manje.

Trećina od ukupnog broja prijavljenih krivičnih djela izvršena je po nepoznatom počiniocu, dok je rasvjetljenost krivičnih djela po nepoznatom počiniocu povećana za 12% i iznosi 76,7%.

Ukupna rasvjetljenost krivičnih djela je 90,5 %.

Iz oblasti opšteg kriminaliteta, broj krivičnih djela je smanjen za 30% u odnosu na uporedni period.
Od krivičnih djela iz oblasti protiv života i tijela, u januaru mjesecu evidentirana su 2 krivična djela i to lake tjelesne povrede po poznatom izvršiocu.

Kada su u pitanju krivična djela protiv imovine, evidentirano je ukupno 25 krivičnih djela što je za 50% manje u odnosu na uporedni period. Krivičnih djela krađe i teške krađe evidentirano je 20 (35) ili 42,9% manje.

Izvršeno je jedno krivično djelo razbojništva koje je i rasvjetljeno, a evidentirano je i jedno krivično djelo pokušaja teške krađe nad motornim vozilom.

Iz oblasti zloupotrebe opojnih droga evidentirana su 4 krivična djela. Izvršeno je 5 oduzimanja opojnih droga, od čega posebno izdvajamo 240 grama amfetamina 150 grama marihuane.

Na području Centra javne bezbjednosti Prijedor lišeno je slobode i jedno lice zbog krivičnog djela ubistva u pokušaju koje je počinjeno u Sanskom Mostu.

Aktivnostima Centra, u Novom Gradu je pronađen i oduzet plastični eksploziv, u Kostajnici veća količina oružja i municije, vojno naoružanje u Trnopolju, a na području Novog Grada otkriveno je i sedam državljana albanske nacionalnosti koji su ilegalno prešli državnu granicu BiH.

Iz oblasti privrednog kriminaliteta, u januaru mjesecu evidentirano je 10 krivičnih djela, dok materijalna šteta pričinjena izvršenjem ovih krivičnih djela iznosi oko 30.000 KM (27.000 KM).

Načelnik Centra istakao je da nije bilo narušavnja javnog reda i mira u većem obimu, a prijavljena su ukupno 43 prekršaja.

Kada je u pitanju bezbjednost saobraćaja evidentirano je 2.109 prekršaja i 75 saobraćajnih nezgoda. Saobraćajnih nezgoda sa smrtno stradalim licima nije bilo. Rasvjetljena je saobraćana nezgoda po nepoznatom izvršiocu u Novom Gradu u kojoj je pješak zadobio teške tjelesne povrede.

Iz saobraćaja je isključeno 187 vozača, od čega 159 zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola. Od 25. januara sprovodi se republička akcija kontrole učesnika u saobraćaju, sa posebnim akcentom na kontrolu upotrebe bezbjednosnog pojasa i posebno prilagođenih sjedalica za prevoz djece u vozilu.

Zadržano je lišenjem slobode 59 vozača zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola i 3 pješaka zbog kretanja po kolovozu pod uticajem alkohola.

CJB Prijedor