Protekle sedmice u Javnoj ustanovi Osnovna škola „Jovan Cvijić“ Brezičani, održana je radionica za učenike 9.razreda na temu nasilja, sa akcentom na međuvršnjačko nasilje i zlostavljanje.

Radionicu su održale nastavnica engleskog jezika Suzana Petković i psiholog škole Maja Bjeljac.

-Sa učenicima naše škole redovno se govori o nenasilnom rješavanju konflikata i nenasilnoj komunikaciji kroz radionice i predavanja. Pored toga, svake godine posebna pažnja se posvećuje intenziviranju saradnje porodice i škole kao jednom od načina prevencije konflikata – rekla je Olivera Brdar Mirković, direktorica ove obrazovne ustanoce.

Ona je dodala da su u rad sa učenicima kroz radionice uključene Suzana Petković i Maja Bjeljac, koje su inače certifikovani treneri mirovnog obrazaovanja te djeluju i kao treneri Nansen dijalog centra Prijedor.

-Nasilje i zlostavljanje su, nažalost, u posljednje vrijeme aktuelna problematika, odnosno razlog više da o tome razgovaramo sa učenicima. Kroz radioničarski tip rada objašnjene su im razlike između nasilja i zlostavljanja, vrste nasilja, na koji način se mogu prepoznati žrtve nasilja, kome se mogu obratiti za pomoć u slučaju da su žrtve nasilja ili samo njegovi posmatrači i svjedoci – rekla je Maja Bjeljac, psiholog u OŠ „Jovan Cvijić“.

Ona je dodala da činjenica da ova škola ima manji broj đaka daje mogućnost skoro pa individualizovanog pristupa u nastavi, kao i priliku da se dobro upoznaju svi učenici i uoče eventualne promjene u njihovom ponašanju.

-Smatramo da je ovo tema o kojoj je potrebno stalno razgovarati sa učenicima, jer je potrebno djelovati i kad nema problema vodeći se devizom „gram prevencije bolji je od kilograma lijeka“ – naglasila je Bjeljac.

U školi ističu da se u radu sa učenicima došlo do saznanja kako se oni ipak ustručavaju iznijeti javno neke od svojih problema, naročito onih koji se tiču školskog života, međuvršnjačkih odnosa i slično, odnosno da postoje teme o kojima imaju potrebu da govore ali se stide.

-Kako bi se ipak došlo do potrebnih informacija i omogućilo učenicima da na neki način imaju priliku da progovore o onome što ih muči, a da pri tome ukoliko žele ostanu anonimni, u školskom holu postavljena je kutija u koju će učenici ostavljati „prijave“. Kutija će se otvarati svakog ponedjeljka u prisustvu stručne službe škole i učenika iz Savjeta učenika – rekla je Suzana Petković.

Inače, na prednjoj strani kutije nalaze se stihovi pjesme koju su napisali učenici 9.razreda što je bila jedna od aktivnosti tokom ove radionice.

Tekst i foto – OŠ “Jovan Cvijić” Brezičani/Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com