deveti blanik kup otvaranje (2)Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić otvorila je danas u Prijedoru Deveti blanik kup “Prijedor 2014”, jedino takmičenje te vrste u BiH.

Ona je pozvala učesnike, pojsetioce i goste da učestvuju u humanitarnoj akciji prikupljanja novčane pomoći za udurženje djece sa posebnim potrebama u Doboju, koje je u majskim poplavama ostalo bez škole i sredsatva za rad, za šta će su namijenjena i sredstva od kotizacije.

“S obzirom na to da ide nova školska godina i s obzirom na to da njih 12 ide u Osnovnu školu Vuk Stefanović Karadžić, cijenimo da bi im nešto od školskog materijala bilo veoma potrebno”, kazala je Rešić koja treću godinu predsjedava organizacionim odborom ove manifestacije.

Pomoćnik ministra za sport Republike Srpske Goran Raca rekao je da Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske već duži niz godina podržava ovaj kup i da želi pohvaliti domaćina i organizatora, Aero-klub “Prijedor”, za sve aktivnosti u vazduhoplovnom sportu.

“Upravo želim da naglasim onu drugu dimenziju koja izlazi iz okvira sporta, a to je implementacija projekta prekogranične saradnje u vazduhoplovstvu Evropske uinije koji se tiče poboljšanja korištenja kapaciteta aero-klubova u akcijama traganja i spasavanja gdje se i vidi njihova multifunkcionalnost”, kazao je Raca.

deveti blanik kup otvaranje (1)Zamjenik gradonačelnika Prijedora Milenko Đaković poželio je učesnicima da dođu i iduće godine.

“Dan je predivan i očekujemo natjecanje na nivou. Svi koji učestvuju su pobjednici, a najboljima čestitamo”, rekao je Đaković.

Predsjednik Aero-kluba “Prijedor” Milan Marković rekao je da u takmičenju u preciznom slijetanju jedrilicom na aerodromu “Urije” danas učestvuje 30 takmičara iz Poljske, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije i BiH.

“Takmičarski letovi traju od podne do 16.00 časova, te je i proglašenje pobjednika za 17.00 časova. Očekujemo da se letovi odvijaju bezbjedno i u skladu sa pravilnikom o takmičenju”, dodao je Marković.

Učesnike i goste pozdravio je i pomoćnik ministra pravde BiH Srđan Radulj poželjevši im lijepo vrijeme, bezbjedne letove i ugodan boravak u Prijedoru.

Ministarstva uprave i lokalne samouprave i porodice, omladine i sporta Republike Srpske ovogodišnji kup finansiraju sa po 3.000 KM, grad Prijedor sa 2.000 KM, a u finansiranju učestvuju i brojni sponzori i donatori.

Cilj takmičenja je jedrilicom blanik L23 sletjeti što bliže zamišljenoj liniji, a svako zaustavljanje prije ili poslije te linije nosi kaznene poene. Pobjednik je onaj pilot koji dobije najmanje kaznenih bodova, a idealno je da postigne nulu.

SRNA
deveti blanik kup otvaranje (3)