Fudbalski savez BiH donio je pod “pritiskom” UEFA odluku da od sezone 2018/19. svi premijerligaši moraju imati reflektore zbog usklađivanja sa UEFA standardima, ali prema mišljenju trenera mnogo veći problem su tereni na kojim igraju i treniraju klubovi.

Čim padne prva kiša, a pogotovo poslije dužih padavina, većina terena na kojima igraju premijerligaši, a naravno i klubova koji se takmiče u nižim ligama, je takva da je na njima gotovo nemoguće raditi. Stoga klubovi koji imaju finansijske mogućnosti pripreme za proljećni dio sezone obavljaju u toplijim krajevima, a onda se poslije deset do 15 dana vrate u surovu realnost.

– Nije mi jasno kako neko uopšte može da radi i trenira klubove u ovakvim uslovima, koji su daleko ispod kritičnog nivoa. Nažalost, ne vidim da će se u dogledno vreme nešto promeniti i dok je god tako naši igrači će biti primorani da nauče da igraju po blatu. Mali dio priprema obavimo na vrhunskim terenima, a onda se vratimo na kaljuge, koje su postale ne samo realnost fudbala BiH, već i Srbije, ali i zemalja regiona – naglasio je trener Radnika Nebojša Milošević.

U ovom trenutku u Srpskoj samo pet klubova ima prednost u odnosu na ostale, jer imaju terene sa vještačkom podlogom. To su premijerligaš Krupa, prvoligaš Zvijezda 09 iz Etno sela Stanišići, te drugoligaši banjalučki Željezničar i Mineral iz Banje Vrućice, koji svoje zvanične mečeve igraju na plastičnoj travi. Peti klub koji ima ovakve uslove je banjalučki Borac, koji je nedavno dobio pomoćni teren sa vještačkom travom.

– Ne mogu da opišem moju sreću kao trenera, ali i igrača, koji ove zime imaju normalne uslove za rad. Dugo smo čekali ovaj teren, jer je sada milina raditi – naglasio je trener Borca Vule Trivunović.

Svi ostali klubovi prinuđeni su da improvizuju, dio priprema odrade u dvorani i dogovaraju se sa klubovima koji imaju uslove da treniraju i igraju utakmice na njihovom terenu. U takvoj situaciji je i trener bivšeg premijerligaša Rudar-Prijedora Zlatko Jelisavac. U Prijedoru su prije dvije godine pokušali da poprave situaciju sa glavnim terenom, ali drenaža nije dobro postavljena i situacija je i dalje katastrofalna.

– Moramo pratiti Evropu zbog propisa, ali je jasno da bi prvo trebalo kvalitetno da se uradi teren, a tek onda razmišljati o reflektorima. Naravno najljepše bi bilo imati oboje, ali je naš, kao i problem većine klubova, što nema finansija ni za jedno – naglasio je Jelisavac.

Prijedor, kao i većina drugih klubova iz Krajine, koristi jedan od tri postojeća terena sa vještačkom travom za odigravanje utakmica. Isti slučaj je i sa prvoligašem Podrinjem.

– Uspjeli smo da se dogovorimo sa ljudima iz Zvijezde 09 da koristimo njihov teren i na tome smo i te kako zahvalni. Ne smijem ni da pomislim šta bi se desilo da moramo trenirati na našem stadionu – naglasio je strateg Podrinja Senad Hadžić.

Mrkonjić Grad

Da je očajna situacija na terenima ostalih prvoligaša svjedoče riječi trenera Slobode iz Mrkonjić Grada Dragana Vukše.

– Stadion “Luke” je u katastrofalnom stanju i praktično sve treninge obavljamo po salama. U ovakvim uslovima je jako teško pripremati ekipu, ali se nekako snalazimo. Samo se nadamo da više neće biti toliko padavina i da će do nastavka prvenstva teren na glavnom stadionu doći u koliko toliko normalno stanje – istakao je Vukša.

Glas Srpske