Područje prijedorskih naselja Tukovi, Rizvanovići, Rakovčani, Hambarine, Gomjenica i Čarakovo, kao i Saničani i Petrovo, u zoni ribnjaka Saničani, proglašeni su područjem zaraženim ptičijim gripom. Odluku su donijeli stručnjaci na sastanku sa gradonačelnikom Prijedora Milenkom Đakovićem. Ugroženo je i urbano područje grada Prijedora.

Epicentar je jedno domaćinstvo u Tukovima, desetak minuta hoda od centra grada gdje se zarazila, takozvana, ukrasna perad. Stručnajci sumnjaju da je divlja ptica donijela zaraznu bolest u Prijedor.

“Mi smatramo da se najvjerovatnije ne radi o bolesti koja se može prenositi na stanovništvo. Međutim, ti nalazi treba da budu potvrđeni za nekoliko dana. Konkretan broj peradi će utvrditi Veterinarska inspekcija i preduzeti sve neophodne mjere, kako po pitanju i radnje egzekucije i po pitanju uklanjanja, odvoza i blagovremenog i adekvatnog sanitarnog zbrinajvanja uginulih ptica”, izjavio je Dušan Vranješ, predsjednik Komisije za suzbijanje ptičijeg gripa u gradu Prijedoru.

I iz Ministarstva poljoprivrede Srpske poručuju da nema razloga za paniku jer su preduzete sve neophodne zaštitne mjere.

Kažu da se, sa velikom vjerovatnoćom, može pretpostaviti da je riječ o H5N8 soju virusa koji nije prenosiv na ljude.

Tako tvrde i stručnjaci iz Sarajeva koji prate situaciju u Prijedoru.

“Prema dosad raspoloživim podacima, i budući da pomno pratimo sitauciju u našem okruženju vjerujemo da je u pitanju podtip H5N8 za koji do sada nije poznato da je i u jendo slučaju poruzrokovao infekciju kod ljudi. prema tome nema razloga za paniku, za oprez da i mi ćemo tu stvar dovesti do kraja. Ali nema razloga za paniku, trenutno”, uvjerava Teufik Goletić, šef referentne laboratorije na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu.

Dok su gradonačelnik i stručnjaci vijećali o narednim koracima, u zaraženom dvorištu se uveliko radilo. Domaćin se bavi uzgojem ukrasne peradi. Približavanje dvorištu i kući nisu dozvoljavali inspektori. Iza žute trake, filmska scena.

Nekih sat vremena od objavljivanja informacije koju je pustilo Ministarstvo poljoprivrede RS, inspektorske i veterinarske ekipe već su bile na terenu. Tehničari u bijelim odijelima i sa zaštitnim maskama radili su svoj dio posla.

U naselju, komšije i mještani, nisu željeli pred kameru. Vijest o žarištu sa ptičijim gripom nedaleko od centra grada, sporo se širila među Prijedorčanima.

Nadležni će ipak pričekati rezultate iz referentne laboratorije. Trebalo bi da budu poznati najkasnije do utorka.

ATV BL