sinisa sanicanin-rudar prijedorMladi prvotimac Rudar-Prijedora Siniša Saničanin dobio je poziv za okupljanje U-21 reprezentacije Bosne i Hercegovine koja će 5. i 8. septembra igrati kvalifikacione mečeve za odlazak na Evropsko prvenstvo sa Austrijom i Mađarskom.

Mlada reprezentacija BiH koju sa klupe predvodi selektor Vlado Jagodić okupiće se u ponedjeljak, 1. septembra u hotelu „Park“ u Vogošći.

-Nedavno sam bio na okupljanju mlade reprezentacije tokom kojeg smo odigrali meč sa juniorskom selekcijom kada sam postigao i pogodak. Potajno sam se nadao pozivu za kvalifikacione mečeve, a ovim pozivom moje želje su ispunjene. Drago mi je da selektor, pored igrača koji nastupaju za inostrane klubove kao i za one u Premijer ligi BiH, prati i nas „ostale“ u entitetskim ligama – rekao je mladi Prijedorčanin.

Saničanin je do sada tri puta bio na okupljanjima U-19 reprezentacije BiH, jednom na okupljanju U-21 reprezentacije BiH i jednom U-21 reprezentacije Republike Srpske, a ukoliko zaigra biće mu to prvi zvanični meč za mladu selekciju.

-Ovaj poziv mi mnogo znači, daje mi novu motivaciju za dalji rad i još veći napredak a sigurno je i novo iskustvo jer se radi o međunarodnim susretima. Razgovarao sam sa selektorom i on mi je rekao da na mene ozbiljno računa. Nismo razgovarali o tome da li ću igrati kao lijevi bek ili stoper, ali spreman sam da zaigram na bilo kojoj od te dve pozicije – kaže ovaj devetnaestogodišnjak koji je najmlađi među pozvanim igračima.

Zbog reprezentativnih obaveza „trpiće“ i Rudar-Prijedor čiji je Siniša standardan prvotimac. S obzirom da u Prvoj ligi RS nema reprezentativne pauze, Prijedorčani će u meču 5. kola u kojem gostuju kod Tekstilca u Derventi biti lišeni usluga mladog lijevog beka koji se odlično snalazi i na mjestu stopera.

-Ponosni smo što je naš mladi igrač dobio reprezentativni poziv. To je još jedan dokaz da se u našim mlađim kategorijama kvalitetno radi. Iako ćemo njegovim neigranjem biti oslabljeni, zadovoljni smo što će Saničanin nastupati za mladu reprezentaciju BiH te se nadamo njegovom debiju u dresu državne selekcije – ističu iz rukovodstva FK Rudar-Prijedor.

-Nadam se da ću debitovati za reprezentaciju na jednom od naredna dva meča, a sigurno ću se truditi da na dostojan način predstavim i sebe ali i klub i grad iz kojeg dolazim – potvrdio je Siniša Saničanin.

Na spisku U-21 reprezentacije BiH nalaze se:
Nikola Vasilj (Zrinjski), Danijel Graovac (Zrinjski), Sead Hajrović (Winterrthur, Švajcarska), Jozo Špikić (Rijeka, Hrvatska), Abdel Metalsi (Vitesse, Holandija), Bojan Letić (Žilina, Slovačka), Srđan Grahovac (Rapid Wienna, Austrija), Nermin Zolotić (Gent, Belgija), Andrej Modić (Milan, Italija), Rade Krunić (Verona, Italija), Damir Sadiković (Željezničar), Haris Duljević (Sarajevo), Zvonimir Kožulj (Široki Brijeg), Samir Radovac (Sarajevo), Marko Maletić (Excellsior, Holandija), Jasmin Mešanović (Osijek, Hrvatska), Riad Bajić (Željezničar), Kenan Pirić (Sloboda), Siniša Saničanin (Rudar-Prijedor), Semir Musić (Travnik), Miljan Govedarica (Slavija), Amer Gojak (Olimpic).

Susret sa Austrijom igra se u St. Poltenu 05.09. 2014. u 20:30 sati, dok je meč sa Mađarskom na rasporedu 08.09.2014. u 17 sati u Sarajevu.

Tekst i foto – Aleksandar Drakulić