prekogranicna saradnja-vanredne situacijePomoćnik ministra za sport u Vladi Republike Srpske Goran Raca izjavio je danas u Prijedoru da je bitno je poboljšati korištenje kapaciteta sportskih organizacija u aktivnostima koje izlaze iz dimenzija sporta kao što su vanredne situacije i prirodne katastrofe.

“U takvim situacija veoma su bitni sportovi u vazduhu, u vodi i na vodi. Naveo bih primjer majskih poplava kada su ronilački, rafting, kajak i aero klubovi pomagali u akcijama spasavanja”, rekao je Raca novinarima u Prijedoru gdje je danas održan okrugli sto o temi “Poboljšanje korištenja kapaciteta aero-klubova u akcijama potrage i spasavanja”.

On je dodao da je prisustvovao i vježbi simulacije potrage i spasavanja a u kojoj su učestvovali avioni i helikopteri.

“To je dobar pokazatelj da sportski piloti itekako mogu biti korisni u vanrednim situacijama”, kazao je Raca.

Zamjenik gradonačelnika Prijedora Milenko Đaković izjavio je da je grad Prijedor ponosan na svoj aero-klub i da su stanovnici u današnje vrijeme izloženi složenim i teškim situacija kad su u pitanju prirodne nepogode.

“U takve situacije se sve više uključuju sportski kolektivi i u maju smo vidjeli koliko je to važno, a i društvo mora definisati odnos prema sportskim klubovima i svima onima koji mogu pomoći u vanrednim situacijama, a danas gledamo kako je to moguće u oblasti avijacije”, naveo je Đaković i dodao da grad Prijedor podržava sve aktivnosti od kojih građani imaju koristi.

Predsjednik Aero-kluba Prijedor Milan Marković rekao je da će u okviru projekta “Prekogranično vazdušno umrežavanje” grad Prijedor dobiti novi hangar, ogradu za aerodrom i specijalnu opremu za vazduhoplove.

“Cilj projekta je da se pomogne malim aerodromima da se osposobe i aktivnostima i kapacitetima da pomažu jedinicama traganja i spasavanja, a time i povećaju učešće malih sportskih klubova u tim akcijama”, kazao je Marković.

Okrugli sto o temi “Poboljšanje korištenja kapaciteta aero-klubova u akcijama potrage i spasavanja” i simulacija traganja i spasavanja organizovani su u okviru projekta “Prekogranično vazdušno umrežavanje” kojeg finansira Evropska unija, a provodi grad Prijedor sa partnerima.

Projekat se finansira iz predpristupnih fondova EU odnosno iz Jadranskog programa prekogranične saradnje 2007 – 2013. Započeo je 1. oktobra 2012. godine, a traje do 30. septembra 2015. godine. Pored grada Prijedora, u njemu učestvuju Ministarstvo privrede Hercegovačko-neretvanskog kantona, grad Rab u Hrvatskoj, Vazduhoplovni savez Srbije, opština Nikšić, Crna Gora, i opština Tarčento, Italija, te vodeći partner slovenačka opština Bovec.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić