Dok se očekuje da novi vlasnici pokrenu proizvodnju u bivšem „Impru“ iz Prijedora, zvanično je okončan stečaj ove industrije mesa pred Okružnim privrednim sudom Banjaluka.

Nakon višegodišnjeg stečajnog postupka, koji se vodio zbog višemilionske prezaduženosti bivših vlasnika Impra i banjalučkog preduzeća „Orion3″, ostalo je oko 15 miliona KM neizmirenih povjeriocima bivšeg „Impra”.

Razlog je, tvrde radnici, to što je imovina nekadašnjih vlasnika, porodice Sukara, prevedena na treća lica.

-Sukare su svoju imovinu preveli na rodbinu, snahe i ostale, tako da ne postoji ništa što bi se moglo prodati kako bi se namirili povjerioci. Katastrofa je što su preknjižavali imovinu u prošlih godinu dana, a stečaj je pokrenut prije šest godina. Za imovinu iz Srbije donijeli su potvrde da nisu davali novac za nju nego njihovi rođaci pa je sud donio rješenje o obustavljanju sudskih rješenja iz stečaja kažu bivši radnici.

Kratkih rukava ostali su proizvodači svinja koji nisu uspjeli naplatiti 500.000 KM potraživanja od „Impra“.

Toliko neće dobiti ni prijedorska Elektrodistribucija. Snabdjevač začinima ostao je oštećen za 400.000 KM, „Vodovod“ za 140.000 KM, „Komunalno“ za 50.000 KM. Iz 19 miliona KM potraživanja, koja su priznata, isplaćene su plate za bivše radnike sa 270.000 KM, porezi i doprinosi.

Bivši šef proizvodnje Mile Ćirić kaže da su radnici po traživali sedam plata i da su isplaćeni sa 50 odsto iznosa.

-Najgore je što nam nije uvezan staž. Sada imam 40 godina staža, jer sam prije „Impra” radio u mesnoj industriji u Hrvatskoj 14 godina, ali moram čekati još 2 godine za starosnu penziju – kaže Ćirić.

Nada se da bi penziju mogao dočekati u proizvodnji sa platom, a ne u kući bez ikakvih primanja. Budući da je vlasnik prijedorskog „Impra“ prije dva mjeseca postalo preduzeće iz Cazina „Agoholding“ oči bivših radnika uprte su u poteze novog rukovodstva.

Kako saznajemo, narednih meseci očekuje se pokretanje proizvodnje.

-Već je bilo nekoliko radnika na probnom radu u klaonici i trebalo bi da dođu mesari iz Turske koji će obučavati naše ljude da rade prema njihovim zahtjevima i standardima. Za Tursku i Rusiju izvoziće goveđe i juneće proizvode, a potom i pileće i pureće – navodi jedan od bivših radnika „Impra“.

Iz „Agroholdinga“ kratko nam je poručeno da prije svečanog otvaranja neće da se javno oglašavaju.

Iz Filijale Zavoda za zapošljavanje RS saznajemo da je „Agroholding“ tražio 25 mesara, uz uslove da su muškarci do 40 godina starosti, sa ili bez radnog iskustva.

Poseban zahtjev bio je da među mesarima bude jednaka zastupljenost Bošnjaka i Srba. Iz Biroa kažu da su pronašli takvih 48 Prijedorčana.

Nezvanično za proizvodnju mesa, novi vlasnici, imaju i bikove na farmama, od kojih je jedna u Novom Gradu.

Naši izvori otkrivaju da je „Agroholding“ kupio bivšu industriju konfekcije „Borac“ iz Prijedora i jednu lokalnu mlekaru.

Tokom februara rad pogona

lz prijedorske Filijale Zavoda za zapošljavanje RS kažu da su od budućeg poslodavca tražili informacije koji će od pronađenih radnika biti zaposleni u Agroholdingu.

– Službenik ove firme nas je obavijestio da ćemo u narednom periodu dobiti izveštaj sa konkretnijim informacijama – navode u Zavodu.

EuroBlic