Policiji je lani na području Republike Srpske prijavljeno deset silovanja, što je za jedno više nego prethodne godine. Zbog ovog krivičnog djela nadležnim tužilaštvima podneseno je osam izvještaja protiv isto toliko osoba.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova RS, policija je 2015. podnijela devet izvještaja protiv 11 osumnjičenih za obljubu.

– Sva prijavljena krivična djela u toku 2015. i 2016. su rasvijetljena – kazali su u MUP-u RS.

Dodali su da su lani najčešće žrtve silovatelja bile osobe starosti od 21 do 30 godina.

– Takvih slučajeva ukupno je bilo pet, dok se ostali ne mogu svrstati u tu grupu. Kada govorimo o izvršiocima ovih djela u 2016, najviše ih je bilo u životnoj dobi takođe od 21 do 30 godina – pojasnili su u policiji.

Naglasili su da u pomenutom periodu nije bilo slučajeva sa smrtnom posljedicom.

Građane je najviše uznemirio slučaj kada je policija uhapsila Z. Đ. iz Dervente zbog sumnje da je više puta silovao svoju petnaestogodišnju kćerku. Slučaj je otkriven kada se maloljetnica porodila u Univerzitetskom kliničkom centru RS. Ubrzo nakon oca zbog istog krivičnog djela uhapšen je njegov sin, a djevojčin brat G. Đ. Obojica su u junu prošle godine pravosnažno osuđeni u Vrhovnom sudu RS na osam godina zatvora. Otac je dobio pet, a je njegov sin tri godine robije. Istragom je utvrđeno da je otac novorođenčeta djevojčin mlađi brat Z. Đ., koji je osuđen na maloljetnički zatvor.

Polovinom januara ove godine Miroslav Gavrić (34) iz Čelinca osuđen je u banjalučkom Okružnom sudu na šest godina i tri mjeseca zatvora zbog silovanja koje je počinio 2014. i 2015. godine.

Gavriću je sud izrekao pet godina robije za silovanje šezdesetčetvorogodišnje žene iz Čelinca. Na tu kaznu dodata mu je ranije izrečena kazna od godinu i šest mjeseci na koju je osuđen zbog silovanja djevojke 2014. godine. Prema nezvaničnim informacijama, on je starici provalio u kuću, pretukao je i silovao. Dvije godine ranije djevojku (24), koju je poznavao od ranije, presreo je dok je išla sa slave i silovao je u šumi. Sličan slučaj dogodio se i u Doboju kada je u novembru prošle godine uhapšen S. Đ. zbog sumnje da je u svom stanu silovao sugrađanku. On ju je namamio u stan tako što joj je rekao da joj je pronašao posao i da dođe porazgovarati sa poslodavcem.

Bez dokaza

Dragan Krejić (23) iz Tramošnje kod Oštre Luke, osumnjičen da je u decembru prošle godine silovao djevojku u Oštroj Luci, pušten je da se brani sa slobode zbog nedostatka dokaza. Policija pretresom kuće koju koristi osumnjičeni nije pronašla ništa sumnjivo što bi ukazivalo da je bilo primjene sile i tjeranja na polni odnos. Krejić je uhapšen 28. decembra 2016. godine.

Glas Srpske