aero klub prijedorPomoćnik ministra za sport u Vladi Republike Srpske Goran Raca prisustvovaće sutra u Prijedoru okruglom stolu o temi “Poboljšanje korištenja kapaciteta aero-klubova u akcijama potrage i spasavanja” u okviru projekta “Prekogranično vazdušno umrežavanje” kojeg finansira Evropska unija, a provodi grad Prijedor sa partnerima, najavljeno je danas iz Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske.

Projekat “Prekogranično vazdušno umrežavanje” Finansira se iz predpristupnih fondova EU odnosno iz Jadranskog programa prekogranične saradnje 2007 – 2013, a pored grada Prijedora u projektu učestvuju i Ministarstvo privrede Hercegovačko-neretvanskog kantona, grad Rab u Hrvatskoj, Vazduhoplovni savez Srbije, opština Nikšić, Crna Gora, i opština Tarčento, Italija, te vodeći partner slovenačka opština Bovec.

Projekat je započeo 1. oktobra 2012. godine i traje do 30. septembra 2015. godine. Cilj projekta je modernizovati i poboljšati inFrastrukturu malih aerodroma, omogućiti bolje uslove za sprovođenje mjera aktivnosti potrage i spasavanja i bolje sprovođenje mjera vazdušne sigurnosti i obezbjeđenja, ali i ostvariti prekograničnu saradnju u oblasti povezivanja sportskih aerodroma i iskorištavanja njihovih kapaciteta za potrebe službi potrage i spasavanja.

Projektom je na aerodromu “Urije” u Prijedoru planirana izgradnja novog hangara površine 300 kvadratnih metara, izgradnja platForme i postavljanje ograde za prostor hangarskog kompleksa i nabavka specijalne opreme za vazduhoplove Aero-kluba “Prijedor”.

Na okruglom stolu će učestvovsti i predstavnici aeroklubova, službi za potragu i spasavanje, gorskih službi spasavanja iz gradova partnera u projektu i predstavnici vezanih institucija i organizacija sa nivoa Republike Srpske i BiH. Zaključci okruglog stola će u vidu preporuka biti dostavljeni svim nadležnim organizacijama i institucijama u cilju poboljšanja procedure i korištenja opreme za potrebe potrage i spasavanja.

Okrugli sto zakazan je za 14.30 časova na aerodromu „Urije“ u Prijedoru, a prethodiće mu simulacija potrage i spasavanja sa RCC centrom BiH na Kozari, najavljeno je iz gradske uprave Prijedor.

SRNA