MUP Republike Srpske u akciji “Trezor” uhapsio je jutros pet lica koja se kao dio organizovane grupe sumnjiče za djela teškog kriminala- pljačke banaka i pošta.

MUP Republike Srpske rasvijetlio je 11 teških krivičnih djela – razbojništva, pljačke i izazivanje opšte opasnosti od 2004. do 2011. godine.

Pet lica uhapšeno je jutros, pet je od ranije u zatvoru, a za trojicom će biti raspisana potjernica.

Najmanje 15 lica članovi su organizovane grupe koja je godinama pljačkala banke na području Banjaluke i Prijedora, a sumnja se da su otuđili više od 2 miliona maraka.

Neki od osumnjičenih, javnosti su već dobro poznati, kao i pljačke i razbojništva koja su počinili.

Premlaćivanja, bacanje eksplozivnih naprava na vozila i ugostiteljske objekte, pljačke tržnih centara, zaštitarskih agencija, pošta i banki od Prijedora do Banjaluke, počinilo je 15 pripadnika organizovane kriminalne grupe.

Sumnja se da su otuđili više od 2 miliona maraka – a najveća pljačka desila se 2011.godine u banjalučkoj Komercijalnoj banci, kada je ukradeno milion 35 hiljada maraka.

Јutros u Banjaluci uhapšeno je pet lica – Јovica Karać, Tomislav Knežević, Miloš Mrđan, Siniša Straživuk i Radenko Žutić, koji će sutra biti predati Republičkom tužilaštvu.

“Јutros smo izvršili pretres na više lokacija, radi se o sedam lokacija i kod ovih lica koja su lišena slobode i pronašli smo oružje, eksplozivne materije, ručne bombe i druga sredstva za izvršenje ovih krivičnih djela”, izjavio je Darko Ilić načelnik Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a Republike Srpske.

“Postoje osnovi sumnje da se navedena lica izvršila i veći broj teških krivičnih dijela u predhodnom periodu i istraga je u toku u svim tim slučajevima”, dodao je direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum.

Vođa 15-očlane kriminalne grupe nije imenovan. Članovi su iz Banjaluke, Federacije BiH i regiona.

Policija je ranije slobode lišila petoricu kriminalaca koji se nalaze na izvršenju zatvorske kazne -Đorđa i Slavišu Ćuluma , Aljošu Galića ,Milana Reljića i Vojislava Šešuma. Trojica su u bjekstvu -Nevenko Božičić, Dejan Došen i Vinko Knežević.

“Pet se nalazi na izdržavanju kazne zatvora po drugim krivičnim djelima su osuđeni, a tri lica se nalaze u bjekstvu i za njima će biti raspisana potjernica ako već i nije zbog nekih drugih krivičnih djela”, kaže Darko Ilić.

Akciju Trezor sproveli su Uprava za organizovani i teški kriminalitet MUP- Srpske, CЈB Banjaluka i Republičko tužilaštvo.

Sva lica od ranije su poznata policiji po vršenju raznih krivičnih djela, zbog kojih su bila i osuđivana.

RTRS