Učionice Osnovne škole “Petar Škundrić” u Budimlić Japri odzvanjale su od pjesme i galame, ne od đaka već od ljubitelja kapanja, stare narodne igre.

“Duge noge za igranje, vitko telo za gledanje…”

“Amerika, Amerika, zemlja velika ali metar mojih Ćela, Amerika cijela…”

To su samo neke od pjesama koje su se mogle čuti proteklog vikenda.

Za razliku od drugih kapanja i sijela, ovoga puta najglasnija i najveselija bila je Dijana Jelisavac sa ekipom “Mali Raj” iz Ćela kod Novoga Grada.

Razdraganost i pjesma Dijanu i njene kolege činile su srećnim.

Pokoja piva i pjesma sa usana kreće sama.

Stihovi se redaju jedni za drugima, odzvanjaju prostorije i budi se život i nada u bolje dane koji po svemu sudeći tek dolaze.

Za Dijanu slobodno možemo napisati i ovaj stih : “pjesma se orila, đevojka je zborila…”

Na Grmečko sijelo i kapanje došao je i načelnik Oštre Luke Dragan Stanar koji je bio podrška svim ekipama.

Stanar u razgovoru za naš portal ističe da je ovo manifestacija dio kulturnog nasljeđa i takva mora da se sačuva.

“Ljudi se ovdje dobro zabavljaju. Mi iz opštine Oštra Luka nastojimo da finansijski podržimo ovu manifestaciju koja je od velikog značaja za ovakve ruralne krajeve”, poručio je Stanar i zahvalio se svim ekipama koje su našle vremena i došle da se nadmeću.

Bojan Jazić, iz Donjih Petrovića, opština Krupa na Uni rekao nam je da je kapanje od velikog značaja za očuvanje tradicije i običaja.

“Naši preci su nam ostavili dobar razlog da nastavimo ovu tradiciju i nadam se da će svaki godine biti sve više mladih ekipa koje neće dati zaboravu ovu drevnu igru”, naglasio je Jazić.

A kapanjem i prije 40-ak godina bavio se i Drago Radaković iz sela Potkalin koji je došao sa ekipom “Hašani” kako bi se nadmetao i družio sa kolegama i mnogobrojnim prijateljima.

Kako ističe, kapanje je lijek za dušu i srce.

Na 17.kapanju u Budimlić Japri prema riječima Radovana Pavića organizatora ove manifestacije, učestvovala je 31 ekipa sa područja grada Prijedora i opština Oštra Luka, Novi Grad i Krupa na Uni.

Pobjednički pehar pripao je prvoplasiranoj ekipi “Bajkeri” iz Dubovika, dok je drugo mjesto psvojila ekipa “Podmladak Japra”, a trećeplasirani su bili “Hašani”.

Naredno kapanje i Grmečko druženje je već u subotu, 11.februara, od 18 časova u Gornjoj Ravskoj.

Tekst i foto – Mladen Karan/Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com