Sve više radnika u Republici Srpskoj, u privatnom i javnom sektoru, trpi psihičko maltretiranje na radnom mestu.

Na adresu Udruženju građana “Stop mobbing” prošle godine stigla je 121 prijava zlostavljanja na radnom mestu – 30 više u odnosu na godinu ranije.

– Galama i psovanje su nešto što svaki dan doživljavam na poslu. Kada se požalim, šef kaže da idem ako mi se ne sviđa. On i ne shvata da radi nešto loše, već na taj način misli da provodi disciplinu – kaže G.D, zaposlena u trgovini.

Istraživanja Saveza sindikata RS pokazuju da psihičke i druge oblike pritisaka na poslu doživljava svaki šesti radnik, a 11 odsto ih pije antidepersive zbog posla.

– Zbog situcije na poslu ugrožena je radna sposobnost zaposlenih, a do 50 odsto ih ne ide na bolovanje da ne bi ostali bez posla – kaže Božana Radošević, stručni saradnik za ekonomska pitanja u Savezu.

Malo radnika se odluči da tuži poslodavca, jer je mobing teško dokazati, ali i iz straha od još veće odmazde nadređenih.

– Nisu zanemarljivi ni sudski troškovi, u slučaju gubitka sudskog spora – kaže Anica Ramić, predsednica ovog Udruženja.

Ona dodaje da su žrtve mobinga svi zaposleni – od čistačice do doktora nauka.

– Zlostavljači napadaju socijalni ugled radnika, šire tračeve o njima, ismejavaju ih i ponižavaju, viču, daju im se ponižavajuće zadatke i primoravaju ih na rad koji im šteti zdravlju, a nisu retki ni fizički napadi, te seksualno uznemiravanje – navodi Ramićeva.

Zlostavljanje na radnom mestu uzrokuje depersiju kod radnika, anksioznost, socijalna izolaciju i emocionalnu otupljenost, ali i fizićke poteškoće kao što su glavobolja, nesanica, vrtoglavica, visok pritisak, promene na koži i slično, a često dovode do problema u privatnom životu, pa čak i do ugrožavanja braka.

Do sada je u RS u samo jednom slučaju donesena presuda za mobing. Bivši komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice u Prijedoru Mile Međed novčano je kažnjen za maltretiranje radnika. On je sada v.d.direktora Republičke uprave civline zaštite.

Nestao Zakon o mobingu

Zakon o sprečavanju zlostavljanja na radu, koji bi pružio veću zaštitu radnicima, pre nekoliko godina je u formi predloga upućen na razmatranje u parlament RS, ali nikad nije usvojen.

Poslodavci smatraju da radnike dovoljno štiti Zakon o radu.

Borislav Radić, direktor Agencije za mirno rešavanje radnih sporova RS, kaže da je problem što je na poslodavcu teret dokazivanja da nije bilo mobinga.

EuroBlic
Foto – ilustracija