Mještanina Raljaša kod Prijedora, koji se na lokalnom putu prema obližnjoj Gornjoj Ravskoj, dok je išao posjetiti djedovinu, riješio hrpe smeća tako što ju je, i pored istaknutih upozorenja, samo ostavio tamo gdje joj nije mjesto, otkrio je račun za struju.

Užasan prizor

Nekome nije bilo teško da malo zaviri u smeću, nađe dokaz s imenom i prezimenom i sve zajedno, s fotografijom razbacanog otpada, pošalje na adresu Odsjeka komunalne policije u Prijedoru.

– Prolazio sam tim putem, vidio hrpu smeća i ostao užasnut prizorom, kao i većina ljudi koji prolaze ovim krajem. Htio sam da saznam ko ga je ostavio pa sam u gomili smeća, za manje od tri minute, pronašao račun s imenom i prezimenom počinioca i slučaj proslijedio Komunalnoj policiji – ispričao nam je Prijedorčanin, koji iz razumljivih razloga nije želio da mu se ime spominje u javnosti.

Nakon što su dobili dokaz, u Komunalnoj policiji su istog trena i intervenirali. Na teren je upućen komunalni policajac, a nesavjesni mještanin, koji je “gradnju” divlje deponije pokušao opravdati pričom da je ”na smeće, koje je izvadio iz gepeka, zaboravio dok je vadio lance za gume”, kažnjen je prekršajno sa 50 maraka. I nalogom da smeće ukloni, a prostor vrati u prvobitno stanje.

Provjera kažnjenih

– Naravno, ne zaustavljamo se samo na plaćanju kazne, već provjeravamo i je li naše rješenje o uklanjanju smeća ispoštovano. Ukoliko nije, slijedi nova novčana kazna u minimalnom iznosu od 100 maraka. I dok god ne zateknemo čisto mjesto, pišemo kazne, pa se toga na kraju i nakupi – kažu u Odsjeku komunalne policije u Prijedoru.

Dokaz je u ovom slučaju bio račun, no to može biti bilo šta, registarski broj vozila ili nešto slično.

Željezo niko ne baca

U Komunalnoj policiji trenutno „vode borbu“ sa sedam divljih deponija na području grada, na koje nesavjesni mještani nerijetko, uz vreće sa smećem, ostavljaju i kabasti otpad, najčešće stari i pohabani namještaj. Ranije je bilo i predmeta od željeza, no sad više nema, jer takav otpad završava u stanicama za otkup sekundarnih sirovina.

– Problem prave i oni koji u obične, a ne posebne zatvorene kontejnere odbacuju veće količine životinjskog otpada, poput iznutrica – kažu u Komunalnoj policiji.

Dnevni avaz