Unazad nekoliko godina, Prijedor polako počinje da slovi za grad murala, jer su fasade zgrada ulešala njih četiri.

Poznato je da je Prijedor i grad slikara i da ceni umetnost.

Međutim, mogao bi sasvim nenadano da ponese i titulu grada grafita.

Teško je pronaći zgradu u užem delu grada koja nema na svojoj fasadi makar jedan grafit. Ovih javnih poruka, oduvek je bilo u gradu na Sani.

Dok su ih pre njihovi autori ostavljali krišom noću, sada mladi organozovano oslikavaju fasade i ispisuju poruke na njima tokom dana.

Tako su na nekim od zidova, mladi Prijedorčani, ispisali i poznate citate. Jedan od njih je poruka o miru, legendarnog rok muzičara i gitariste Džimija Hendriksa „Kada moć ljubavi nadvlada ljubav prema moći, svijet će upoznati mir“.

Na par metara dalje citat je čuvenog književnika Hermana Hesea „Pobjednik je uvijek onaj koji je sposoban da voli, popušta i zaboravlja, a ne onaj ko se svojeglavo drži svojih procjena“.

Međutim, nisu Prijedorčani zaboravili ni poruke iz bivše SFRJ Jugoslavije i njenog vođe Josipa Broza Tita. Dokaz je na jednoj fasadi zgrade na Pećanima.

Od brojnih mudrih Titovih poruka jednu, iz vremena koje mnogi pamte kao najlepše doba na našem prostoru, Prijedorčani svakodnevno pročitaju „Mi smo graditelji svoje sutrašnjice i gospodari vlastite budućnosti“.

U istom naselju, kreativni Prijedorčanin je u par reči objasnio, sve što se dešavalo i pre i nakon Tita „U našoj istoriji nema teških trenutaka, vekovi su u pitanju!“.

Pored mudrih poruka, mnogi su ljubav prema suprotnom polu izrazili upravo na fasadama putem grafita „Princezo srećan rođendan“ i odmah uz njega, „Jedino do čega mi je stalo si ti“.

Ipak, ove ljubavne poruke na fasadama, brojčano su nadvladale poruke navijačke grupe Alkohol Bojsa koji su raznim porukama iskazali vernost Fudbalskom klubu „Rudar-Prijedor“.

Ima i primera kada su zidovi jedino mesto i način za verbalni obračun neistomišljenika.

Tako su grafitom na zgradi optužili jednog Toleta da je lopov.

Brzo je ovaj grafit uvredljivog sadržaja prekrečen, ali njegov autor ponovo je ispisao istu poruku.

Uvredljive grafite pisali su i politički neistomišljenici, u vreme kada se zakuha politička atmosfera.

Međutim, brzom intervencijom nadležnih uklanjani su odmah.

Međutim, o jednom grafitu, iako ga nema godinama, pričaju i danas mnogi.

Na zidu zgrade u glavnoj gradskoj ulici, nakon prošlog rata Prijedorčanin je opisao tadašnji život grafitom „Neću žvaku, hoću svoj kusur!“

Iako je ta fasada prekrečena, ovaj legendarni natpis ušao je u zbirke grafita.

EuroBlic