Predškolske i školske ustanove u Republici Srpskoj koje učestvuju u programu za pripremu budućih prvačića do 10. februara treba da dostave spisak prijavljene djece.

U nekim ustanovama prijave su u toku, a u nekim su već završene, a ovogodišnji program izvodiće se od 1. marta do 31. maja i trajaće svaki radni dan, po tri sata dnevno.

Ministarstvo prosvjete i kulture RS saopštilo je da sedmu godinu zaredom obezbjeđuje sredstva za troškove vaspitača i za nabavku radnog i didaktičkog materijala, te radne knjige za rad sa djecom pred polazak u školu, putem koje ustanove treba da vode evidenciju o realizaciji programa, dok ostale troškove programa obezbjeđuje osnivač predškolske ustanove ili korisnik usluge. Ipak, kako su nam potvrdili iz pojedinih ustanova koje smo kontaktirali, ponekad ne bude dovoljno sredstava da se pokriju sve škole pa moraju naći sponzora koji će finansirati pripremnu nastavu.

Cilj programa je da se djetetu pruže jednake šanse da se uspješno prilagodi uslovima učenja u nastavnom procesu.

“Program počiva na ideji da dijete uči kroz igru, razgovor i čitanje, a vaspitač pomaže djetetu da proširi iskustva i znanja koja će kasnije nadograđivati u školi”, rekli su iz Ministarstva prosvjete i kulture.

Jelena Kurtinović, direktor Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Banjaluci, kaže da program podrazumijeva uključivanje djece koja nisu bila obuhvaćena nekim od vidova predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

“Roditelji se mogu prijaviti do 10. februara do 12 sati, potrebno je da donesu rodni list i ljekarsko uvjerenje”, rekla je Kurtinovićeva i dodala da pripremna nastava neće biti besplatna, ali da će formirati cijene i obavijestiti roditelje.

“Nemamo informaciju kolike će biti cijene, vjerovatno približno prošlogodišnjem nivou, oko dvadeset maraka”, izjavila je Kurtinovićeva.

U prijedorskom vrtiću “Radost” konkurs je zatvoren, ali to, kako kaže direktor Dušanka Božić, ne znači da neće biti prilike kad sve počne da se uključi još djece.

“Zakon kaže da vaspitna grupa u redovnom programu ima maksimum 25 djece. Mi ovog momenta imamo pet vaspitnih grupa”, izjavila je Božićeva.

Dodala je da će djeca biti raspoređivana po najbližim vrtićima, po upitniku koji su popunjavali roditelji u kom su upisali dio grada u kome stanuju.

Još ne znaju koliko će grupa finansirati Ministarstvo, međutim ako oni ne budu sve finansirali i ako to ne bude mogao ni grad Prijedor, onda bi trebalo roditelji, što nije u redu, kazala je Božićeva.

Sanja Munjiza, direktor Osnovne škole “Branko Ćopić” u Prijedoru, rekla je da će Ministarstvo obezbijediti radne knjige i plaćaće vaspitača koji će raditi, a vaspitači će biti angažovani sa Zavoda za zapošljavanje.

“Mi evidentiranje vršimo već od septembra, ali rok je do kraja ove sedmice, jer moramo da dostavimo spisak učenika Ministarstvu”, rekla je Munjiza.

Dodala je da je na početku ove sedmice bilo prijavljeno ukupno 35 učenika. Mirjana Mikić, majka budućeg prvačića iz Prijedora, kaže da je prijavila svog dječaka da se navikne da uči i miruje. “Mislim da je ovo fantastično, pogotovo ako neko ima ovako nemirno dijete kao ja.

Mislim da je idealno da se dijete privikne, socijalizuje sa djecom i stvori naviku za učenje prije škole”, rekla je Mikićeva.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture za ove namjene predviđeno je 300.000 maraka iz budžeta.

Nezavisne novine