gimnazija sveti savaŠkolsko zvono oglasiće se 1. septembra. Tada će u šest prijedorskih srednjih škola u klupe sjesti 700 svršenih osnovaca.

Najveće interesovanje budućih srednjoškolaca bilo je za Medicinsku školu. Pored ove, Mašinska i Ekonomska škola većinu svojih kapaciteta popunile su u prvom upisnom roku.

Dok su sve ostale škole imale problema sa upisom planiranog broja učenika, u Medicinskoj i Mašinskoj školi resorno ministarstvo je odobrilo promjenu plana upisa. Sa dozvoljena 24 mjesta povećan je na 32 upisana učenika.

Poljoprivredno-prehrambena škola planirala je upis pet odjeljenja. Taj plan je ostvaren, ali je zanate upisalo 18 učenika, a bila su odobrena 24 slobodna mjesta.

Elektrotehnička škola upisala je 120 svršenih osnovaca.

Ove godine, smanjeno je interesovanje za Gimnaziju, tako da je ova srednjoškolska ustanova upisala 82 učenika. Zbog smanjenog interesovanja pojedine škole su se odlučile da promijene ponudu zanimanja.

– U Ekonomskoj školi smo zbog smanjenog interesovanja za profil trgovca-treći stepen morali da promijenimo upisnu politiku i da tražimo da se upišu dva odjeljenja turističkih tehničara, jer smo tu imali veći priliv učenika, tako da smo upis završili sa pet punih odjeljenja, i imamo dva odjeljenja turističkih tehničara i jedno odjeljenje trećeg stepena kombinacija konobar i kuvar – rekla je direktorica ove škole Valentina Sovilj.

U Mašinskoj školi ne samo da su popunili sva odjeljenja trogodišnjih zanimanja, već je za smjer varioca ostalo čak 12 učenika ispod crte.

-Kako do sada nije vladalo veliko interesovanje za smijer obućar i obrada drveta, ova dva smijera ove godine su ukinuta, što ne znači da neće biti ponovo uvedena narednih školskih godina – rekao je Zoran Radinović, direktor Mašinske škole.

Popravni rokovi su završeni. Ovih dana se završavaju administrativni poslovi i pripremaju se prostorije za početak nove školske godine.

RTV Prijedor