novosti-jabukeKišna godina uništila je rod voća i povrća pod Kozarom. Nezapamćena količina padavina uticala je da ovogodišnji rod u potkozarskim voćnjacima i baštama podbaci i do 80 odsto.

Proizvođači kažu da ne pamte ovoliku količinu kišnih padavina, koje su od od početka godine pogodile kako Srpsku, tako i Potkozarje. Kažu, retko ko da će ove godine u Potkozarju pojesti zdravu, hemijski netretiranu jabuku.

– Ne pamtimo ovako lošu godinu. Kiša je uništila rod jabuka, a bolest poznatija pod nazivom „čađava krastavost“ preplavila je plodove. Rod je podbacio skoro 80 odsto. Sve će to otići u industriju. Samo je mali broj mojih kolega voćara uspeo da spase zasade jabuke – kaže Stanko Mršić, predsednik Udruženja voćara Prijedora.

On je naglasio da je zbog ovakvih vremenskih okolnosti, od početka godine bilo čak 25 naloga za tretiranje jabuke pesticidima, kako bi se sačuvao barem jedan deo roda.

Kruška se na ovim lokalitetima prilično dobro održala, iako je bilo štete i na ovom voću, kažu voćari. Ipak, zbog kiše značajno je podbacio i rod šljive i jagodičastog voća.

– Podbacio je i rod šljiva, naročito su oštećene sorte savka i čačanka. Podbacio je i rod jagodičastog voća, ove godine kiša je uništila čak 25 odsto roda jagode pod Kozarom – kaže Mršić.

Već nekoliko godina sudbina ne ide naruku proizvođačima u ovim krajevima. Potkozarje je pre dve godine pogodio mraz, prošle godine loš kvalitet voća i povrća, a ove godine – obilne kiše. Ni grad nije zaobišao ove krajeve. Pre nekoliko dana poharao je dubička sela i uništio prinose.

– Na površinama gde nije plavljeno, umanjen je prinos žita za polovinu u odnosu na prošlu godinu. Visoka vlaga zemljišta i visoka vlaga u vazduhu, umanjila je prinose za 50 odsto – ističe agronom Đuka Lajić.

Najviše je stradala pšenica, a najmanje kukuruz. Voćari kažu da smo se nekada smejali Evropljanima koji na našim pijacama najviše kupuju crvljive jabuke i ostalo voće, dok ćemo od ove godine „plakati“ za zdravim, domaćim voćkama.

ZIMNICA IZ UVOZA

Ni povrtari ne pamte ovako kišnu godinu. Rod je prepolovljen, a stradala je većina kultura, najviše paradajz, paprika, krompir. Poljoprivredni proizvođači kažu da baštama nema spasa. Ove godine će, kažu, po zimnicu u prodavnicu. Tvrde, pod Kozarom će se jesti uvozni ajvar i turšija, pored ovako plodne, ali prenatopljene zemlje.

Novosti.rs – G.Vila