srna-obnova skole gomjenicaU područnoj školi u Gomjenici kod Prijedora, koja je u maju poplavljena, u toku su radovi na obnovi školske zgrade koji bi trebalo da budu gotovi do kraja septembra, rekla je direktor matične Osnovne škole /OŠ/ “Branko Ćopić” Sanja Munjiza.

“Rekonstrukcija obuhvata sanaciju stolarije, fasade i podova u cijelom objektu i koštaće oko 131.000 KM. Finansira je UNDP, a na školi je da nađe dodatnih 15.000 KM za uvođenje centralnog grijanja koje nije obuhvaćeno projektom obnove”, rekla je Munjiza novinarima u Prijedoru.

Područnu školu u Gomjenici trebalo bi da pohađa 110 đaka u šest odjeljenja, među kojima su dva odjeljenja prvačića, ali će svi oni, dok god traju radovi, putovati u matičnu školu u gradu o trošku gradske uprave.

“Pozivam sve potencijalne donatore da nam pomognu da uvedemo centralno grijanje u obnovljenu školsku zgradu. Ne želimo da se nakon sanacije objekta ikada više vratimo na grijanje uz pomoć peći bubnjara”, dodala je Munjiza.

Za razliku od gomjeničke, područna škola u Tukovima je u takvom stanju da je donesena odluka da se ruši i gradi iznova, a ne da se rekonstruiše postojeći montažni objekat.

Direktor matične OŠ “Dositej Obradović” Stevica Džogazović rekao je da će i ova škola biti izgrađena sredstvima UNDP-a, ali u drugoj fazi.

“Prioritet je prva faza odnosno sanacija onih škola koje se mogu za relativno kratko vrijeme osposobiti za nastavak nastavnog procesa, a u drugoj fazi su škole koje će se graditi iznova”, kazao je Džogazović.

Učenici područnih odjeljenja osnovnih škola Tukovi i Gomjenica nastavu su i neposredno nakon majskih poplava u Prijedoru pohađali u matičnim školama “Dositej Obradović” i “Branko Ćopić”, a troškove prevoza đaka snosila je gradska uprava.

SRNA