Na području CJB Prijedor protekli vikend sankcionisano 237 kontrolisanih učesnika u saobraćaju

Policijski službenici Centra javne bezbjednosti Prijedor, tokom proteklog vikenda, sproveli su regionalnu akciju „Pojačana kontrola brzine kretanja i učestvovanja u saobraćaju pod dejstvom alkohola“.

Ukupno je kontrolisano 718 učesnika u saobraćaju, a prekršajne sankcije na licu mjesta su izrečene za 444 učesnika ili 61,83 % kontrolisanih.

Zbog prekoračenja brzine kretanja vozačima je uručeno 237 prekršajnih naloga. Većina prekoračenja dozvoljene brzine kretanja uočena je u naseljenim mjestima, a uz novčanu kaznu, za 28 vozača izrečena je i zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilima zbog prekoračenja brzine preko 30 km/čas.

Prilikom kontrole psihofizičkog stanja vozača sa akcentom na sprečavanje učestvovanja pod dejstvom alkohola sankcionisano je 57 učesnika u saobraćaju, od kojih je 19 zadržano lišenjem slobode u policijskim stanicama do 12 časova, jer su zatečeni u vršenju prekršaja pod dejstvom alkohola u količini preko 1,00 g/kg alkohola u organizmu ili su odbili da se podvrgnu alkotestu. Vozačima koji se zateknu da učestvuju u saobraćaju pod dejstvom alkohola u količini preko 1,00 g/kg alkohola u organizmu, pored novčane kazne (100 ili 400 KM) i mjere zadržavanja lišenjem slobode, izriče se i zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilima.

Pored prekršaja brzine i učestvovanja u saobraćaju pod dejstvom alkohola, patrole policijskih službenika evidentirale su i 215 ostalih prekršaja.

Podsjećamo da se u periodu od 25. januara do 28. februara 2017. godine, na području CJB Prijedor, sprovodi republička akcija pojačane kontrole učesnika u saobraćaju sa akcentom na kontrolu korištenja bezbjednosnog pojasa i sjedalica za djecu.

U cilju očuvanja postignutnog stepena bezbjednosti saobraćaja, Centar javne bezbjednosti Prijedor apeluje na vozače motornih vozila da prilikom učestvovanja u saobraćaju poštuju saobraćajna pravila i propise, prilagode brzinu uslovima na putu, imajući u vidu stavranje poledice na kolovozu i otežano odvijanje saobraćaja zbog atmosferskih prilika, te da ne započinju vožnju i ne upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola.

CJB Prijedor
Foto – ilustracija