U okviru akcije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske pod nazivom „Pojas i sigurnosne sjedalice za djecu“, u vremenskom periodu od 25. januara do 28. februara 2016. godine, Centar javne bezbjednosti Prijedor realizuje pojačane aktivnosti kontrole učesnika u saobraćaju sa akcentom na korišćenje bezbjednosnih pojaseva i sigurnosnih sjedalica za djecu.

Analizirajući problematiku upotrebe pasivnih sredstava zaštite u vozilu, na području Centra javne bezbjednosti Prijedor, tokom protekle godine policijski službenici su redovno usmjeravani na akcije kontrole ove vrste prekršaja, što je dovelo do zadovoljavajućih rezultata kada je u pitanju sigurnost učesnika u saobraćaju. U toku 2016. godine broj saobraćajnih nezgoda sa posljedicama po lica je smanjen u odnosu na godinu ranije i to za 3,53%.

Tokom prošle godine na području CJB Prijedor sankcionisano je 5069 prekršaja koji se odnose na korištenje bezbjednosnog pojasa, što je statistički 14 prekršaja dnevno. Od navedenog broja 201 prekršaj se odnosi na suvozače i 97 na putnike u vozilu.

Kada je u pitanju poštovanje zakonskih propisa koji regulišu upotrebu posebno prilagođenih sjedalica za prevoz djece u vozilu, na području CJB Prijedor u 2016. godine evidentirano je i sankcionisano 154 prekršaja iz ove oblasti.

Zakonska obaveza učesnika u saobraćaju je da tokom kretanja vozila i prevoza djece, koriste bezbjednosni pojas i sjedalice za djecu. U skladu sa Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH propisano je da u putničkom automobilu na zadnjem sjedištu vozač smije prevoziti dijete mlađe od 5 godina isključivo u sigurnosnoj sjedalici koja je za sjedište pričvršćena pomoću sigurnosnog pojasa. Djeca od 5 do 12 godina prevoze se na zadnjem sjedištu na posebnom podmetaču prilagođenom njihovoj visini koja omogućava upotrebu sigurnosnog pojasa.

Za nepoštovanje ovih zakonskih odredbi predviđene su novčane kazne.

Centar javne bezbjednosti Prijedor apeluje na vozače da koriste bezbjednosni pojas i sjedalice za djecu i da poštuju druge zakonske propise, kako ne bi ugrozili svoju bezbjednosti i bezbjednost drugih učesnika u saobraćaju.

CJB Prijedor
Foto – ilustracija