Četiri maloljetne učenice došle su pijane na nastavu u jednoj prijedorskoj srednjoj školi, zbog čega je morala da reaguje i policija.

Da su djevojčice bile pijane primijetio je psiholog te obrazovne ustanove koji je odmah reagovao i obavijestio Centar javne bezbjednosti Prijedor. Policijski službenici utvrdili su da su maloljetnice bile u ugostiteljskom objektu u društvu nekoliko punoljetnih lica.

-Time nije bio prekršen Zakon o javnom redu i miru, odnosno zabrana točenja alkohola maloljetnicima. Tako da nije utvrđena prekršajna odgovornost zaposlenih i vlasnika ugostiteljskog objekta – saopštili su za „EuroBlic“ iz CJB Prijedor.

Međutim, ovaj slučaj uznemirio je prosvjetne radnike i roditelje, jer ranijih godina ništa slično nije zabilježeno.

Predsjednica Aktiva direktora srednjih škola Valentina Sovilj kaže da obrazovne ustanove ne smiju tolerisati takve incidente.

-U takvim slučajevima pokreće se disciplinski postupak i uzimaju se izjave od učenika u prisustvu roditelja, predlažu se kazne, a to je najčešće ukor i smanjenje ocjene vladanja – kaže Sovilj i ističe da pijanih učenika nije ranije bilo na nastavi.

S druge strane, psiholozi Centra za socijalni rad upozoravaju na sklonost maloljetnika alkoholu.

-Prema saznanjima i situacijama sa kojima se inače susreću stručni radnici Centra u radu sa maloljetnicima primjetno je da su dječaci i djevojčice skloni kozumiranju alkoholnih pića, često i prekomjernom. Povremeno saznajemo o situacijama gdje je bilo ozbiljnije narušeno zdravlje maloljetnika – navodi psiholog Sanja Topić.

Dodaje da Centar za socijalni rad ima saznanja da se nekada dešavalo da su učenici dolazili u alkoholisanom stanju u školu, te zabrinjava činjenica da mladi ne piju samo u večernjim izlascima već i tokom dana.

-Konzumiranje alkohola u ugostiteljskim objektima tretira se kao prekršaj zbog čega maloljetnici budu procesuirani sudskim postupkom. Centar je tada uključen radi stručne procjene, prikupljanja podataka, činjenica te predlaganja odgovarajuće mjere sudu. Socijalni radnici rade sa srednjoškolcima i pokušavaju da im ukažu na štetnost alkohola. Često se u ovakvim situacijama savjetuju i roditelji, kako da se na pravi način suoče sa realnošću i pojačaju nadzor nad djecom – rekla je Topićeva.

Iz prijedorske Hitne službe kažu da u posljednje vrijeme nisu imali više posla zbog pijane omladine.

-Postupak prilikom ovakvih intervencija je da se pacijent adekvatno medicinski zbrine, stabilizuje i opservira u skladu sa medicinskim procedurama, u slučaju pogoršanja, transoportuje se u bolnicu – saopštili su iz Hitne. Dodaju da o ovim slučajevima obavještavaju roditelje pacijenta, a ako je narušen javni red i mir onda i policiju.

Glavni Tržišni inspektor Dragoja Kantar kaže da inspektori redovno učestvuju u svim akcijama u sprečavanju točenja alkohola maloljetnicima.

-Mislimo da su aktivnosti privrednih subjekata u vezi prodaje i točenja alkoholnih pića licima mlađim od 18 godina, pojačane za vrijeme praznika i maturskih proslava i da u to vrijeme treba pojačati aktivnosti svih organa nadležnih za tu oblast – kaže Kantar. Iz CJB Prijedor, ipak, smatraju da su brojne akcije i kampanje protiv alkoholizma kod mladih dale rezultate.

Kazne za sipanje alkohola

Za usluživanje maloljetnika alkoholom kao i njegovu prodaju, kažnjava se pravno lice sa novčanom kaznom od 500 do 10.000 КМ, odgovorno lice od 50 do 1.000 KM, a preduzetnik od 500 do 7.000 KM uz mjeru zatvaranja prodajnog objekta. Kazna je predviđena i za maloljetnika u iznosu od 200 do 1.000 KM, kao i izricanje odgovarajuće vaspitne mjere.

EuroBlic