Prijedorski Dom zdravlja obogatio je vozni park sa dva nova sanitetska vozila. Po riječima direktora ove zdravstvene ustanove, dr Slavice Popović, ova vozila će dobro doći u transportu pacijenata van države.

– Imamo ugovor sa Fondom zdravstvenog osiguranja RS po kojem prevozimo pacijente, ne samo između naših ustanova, već i van granica BiH. Najčešće je u pitanju Beograd, ali tu su i drugi gradovi – navodi Popovićeva.

Potreba za novim sanitetskim vozilima javila se zbog dotrajalosti dotadašnjih.

– Dosad smo sve obavljali sa dva vozila marke „pežo“, koja su prešla veliki broj kilometara zbog brojnih svakodnevnih vožnji preko granice. Njihova starost je sad već preko osam godina i mi smo vidjeli da je neophodno da nabavimo nova sanitetska vozila, kako bi pacijentima obezbijedili sigurniji i kvalitetniji prevoz – rekla je dr Popović.

Dom zdravlja je naišao na razumijevanje Gradske uprave, koja je već u septembru prošle godine obezbijedila sredstva u visini 80.000 KM za nabavku potpuno opremljenog sanitetskog vozila. Za drugo je sredstva izdvojio Dom zdravlja. Radi se o vozilima „fiat dukato“, koja su posebno prilagođena potrebama prevoza pacijenata. Među opremom se našao, između ostalog, sistem za prevenciju požara, grijanje i klimatizacija bolesničkog prostora te ovjes koji ublažava prenos vibracija u prostor za prevoz pacijenta.

RTV Prijedor