Prigodnim programom posvećenim utemeljivaču srpske crkve, države i školstva, danas je u prijedorskim osnovnim i srednjim školama obilježena školska slava, Sveti Sava.

Recitacije, pjesme, folklorni i dramski nastupi bili su dio priredbe u Osnovnoj školi “Desanka Maksimović”. O prvom srpskom arhiepiskopu, svetitelju i prosvjetitelju, đaci su naučili mnogo tokom školovanja.

– Moji vršnjaci i ja znamo dosta o Svetom Savi i njegovom značaju, jer ga godinama svetkujemo. Na današnjoj priredbi sam glumila kraljicu Anu, mamu Svetog Save. Poznato je da je on bio najmlađi sin velikog župana Stefana Nemanje. Kršten je kao Rastko, a kada se zamonašio uzeo je ime Sava – rekla je učenica Maja Obradović.

Direktor Zdravko Budimir podsjetio je da se Savindan, već tradicionalno, obilježava u Osnovnoj školi “Desanka Maksimović” uz prigodan program i slavsku trpezu.

– Školska slava je poseban dan za svaku školu, pa tako i našu. Savindan je dio tradicije koju ćemo njegovati i ubuduće. Da program bude na nivou, pobrinuli su se nastavnici i učenici Škole – rekao je Budimir.

Svetosavski program nije izostao ni u Mašinskoj školi. Po riječima profesorice srpskog jezika Biljane Malbašić, to je prilika za nagrađivanje učenika koji su se u prvom polugodištu istakli svojim učenjem i vannastavnim aktivnostima, a takođe i prisjećanje na značaj Svetog Save, kroz nastup recitatorske sekcije ove srednje škole.

Savindan je proslavljen i u drugim prijedorskim školama, između ostalog u Ugostiteljsko-ekonomskoj školi, gdje je svečanosti prisustvovao i gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković.

Kulturno-umjetničko društvo ”Kozara” iz Prijedora Svetog Savu slavi kao krsnu slavu pune dvije decenije. Prema riječima predsjednika Društva Mirka Kobasa, na taj dan se okupljaju svi članovi i prijatelji koji godinama pomažu rad KUD-a.

RTV Prijedor