U organizaciji Kancelarije specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini, u Prijedoru je danas održan Forum o perspektivama razvoja bh. poljoprivrede i mogućnostima koje nude evropske integracije, pod nazivom „Naše oranice bez granice“. Forum je otvorio Khaldun Sino, zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

– Želimo da ostvarimo direktan razgovor sa poljoprivrednicima, da im predstavimo mogućnosti koje dolaze pristupanjem EU, ali isto tako želimo da čujemo njihova iskustva, strahove i očekivanja od procesa evropskih integracija – naveo je Sino.

Na pitanje da li su opravdani strahovi poljoprivrednika o liberalizaciji uvoza koju donosi adaptirani Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, a koji na snagu stupa 1. februara, Sino je rekao da Sporazum otvara veliko tržite EU i da na njega ne treba gledati kao na prijetnju.

Kristijana Hohman, ambasadorica Njemačke u BiH, rekla je da njezina zemlja ima poseban interes da pomogne poljoprivrednim proizvođačima u BiH.

– Evropska unija je tržište koje ima oko 500 miliona potrošača. To je velika prilika za ovdašnje zemljoradnike. Poljoprivrednici BiH moraju se prilagoditi visokoj konkurentnosti ovog tržišta kako bi na njemu opstali – poručila je Hohmanova.

Forumu su prisustvovali brojni poljoprivrednici i predstavnici prehrambene industrije iz prijedorske regije, koji su mogli da čuju izlaganja domaćih i stranih stručnjaka iz oblasti poljoprivrede. Iskustva iz procesa pridruživanja Hrvatske Evropskoj uniji, sa prisutnima je podijelila Ružica Gelo, učesnik pregovora o Poglavlju 11 koje se tiče poljoprivrede.

– Ne očekujem veće potrese, jer trgovina unutar regije ostaje dominanta. Ono što je važno za proizvođače jeste da zadrže svoje pozicije na tržištima Srbije i Hrvatske, u koje ide veći dio izvoza poljoprivrednih proizvoda – poručila je Gelo.

Nakon radnog dijela, učesnici su prisustvovali sajmu koji su organizovale međunarodne organizacije za podršku razvoja GIZ, Prolokal, Usaid i Farma, a predstavili su se i izlagači iz Republike Srpske i Federacije BiH. Slični forumi održani su u Livnu i Travniku.

Tekst/video – RTV Prijedor
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com