Njegov prvi brod u svijet je iz kućne luke isplovio prije 15-ak godina. Ne računaju li se manji brodovi, jedrilice, svake godine „gradio“ je po jedan svoj jedrenjak, pa tako njih 15-ak danas ponosno „plovi“ po cijeloj Evropi. Među njima i replike čuvenih Kolumbovih „Santa Marie“, „Ninje“, „Pinta“, engleski jedrenjak „Keti Šark“, koje je Branko Stojanović (42), ekolog po zvanju, a meteorolog po zanimanju, u hobiju koji je definitivno više od toga, brodomaketarstvu, stvorio u svojoj maloj kućnoj radionici u Prijedoru.

U prostoru od svega nekoliko kvadrata nema šta nema – od tokarskih strojeva, brusilica, bušilica, pinceta, dlijeta, šivaće mašine, boja, lakova, do vrhunske literature i obaveznih nacrta, jer tu nema improvizacije, već znanja, strpljenja i milimetarske preciznosti. Zato je ovaj kontinentalac iz Prijedora, čije „brodogradilište“ i plavi morski žal dijeli nekoliko stotina kilometara, podjednako ponosan na sve svoje brodove.

– U tako mali predmet, praveći brodske konope, ispleo sam nekoliko hiljada metara konca, odlijevao sidra i topove, motao oplatu… – govori Branko čiji hobi zahtijeva i dobro poznavanje stolarskog, tokarskog, užarskog i krojačkog zanata, poznavanje drveta, a na kraju krajeva sve to zajedno treba i voljeti.

Izrada jedne makete broda u prosjeku traje oko četiri mjeseca, jer „ne postoji lakši i teži brod“.

– Neke dijelove radim i po nekoliko dana, a neke uradim iznenađujuće brzo. Dogodi se da počnem raditi i ne ide. Onda sve ostavim i čekam trenutak, jer ovdje nema brzine, ovdje žurba ne igra nikakvu ulogu i nerviranju nema mjesta – priča Branko, koji ljubav prema brodomaketarstvu dijeli s još samo osam ljudi iz BiH kojima je to hobi.

Uzgaja golubove, ribice…

Ovaj nesuđeni veterinar ima još jedan hobi. Kao sekretar Sportskog društva za uzgoj sitnih životinja „Golub“ iz Prijedora drži i uzgaja golubove, kuniće, akvarijske ribice, hrčke… Od životinja se, kako pojašnjava, može svašta dobrog naučiti.

Dnevni avaz