Prijedorčanka Jelena Govedarica već 10 godina spaja modu i glumu u performanse, a titule poput mis Krajine, top-model BiH, top 20 najuspešnijih modela Balkana i top 100 najlepših žena u Evropi samo su neke od onih kojima se okitila.

Pored svih titula na takmičenjima lepote, Jelena je jedna od najangažovanijih modela u BiH, zaštitno je lice mnogih brendova, bavi se borilačkim sportom, organizovala je više od 50 modno-scenskih performansa koji su kulturni miks u kojem su prepleteni moda, gluma i ples. Osim toga, bavi se i voditeljskim poslom, a uskoro sprema vlastitu emisiju. Na pitanje kako je biti sve to u jednom, Jelena kaže da je s lakoćom uspešno povezala svoje talente u jedno, te da je to jednostavno ona.

-Moraš biti mnogo hrahar, neustrašiv da bi bio sve ovo u današnje vreme. Uvek se trudim da nadmašim samu sebe i takmičim se isključivo sama sa sobom, što mi i uspeva i daje dodatni vetar u leđa – kaže Govedarica.

Svoju popularnost i mogućnost uticaja na druge Jelena je iskoristila kako bi se bavila aktivizmom, te učestvuje u kampanjama za borbu protiv nasilja nad ženama. Kaže da kampanje i projekti u vezi sa ovom temom bude ljude, te da će se vremenom sve slobodnije govoriti o nasilju koje trpe žene.

-Ljudi polako oslobađaju mišljenje i mislim da će se s vremenom drugačije gledati na ove probleme. Jer sistem ne pruža zaštitu ženama koje su izložene nasilju, ali ipak svest postoji, međutim svi se trude da ne misle o tome. Obično se kaže to je tuđi problem dok ne snađe nekog u blizini – dodaje ona.

Jelena je u Prijedoru ogranizovala i kurs samoodbrane za žene za koji je, kaže, interesovame bilo veće nego očekivano.

– Projekat nastavljamo i u ovoj godini. Ovaj put javno pozivam žene svih doba da nam se pridruže. Prepoznavanje nasilja je najveći problem i obično ga svi ignorišu. Trudim se da mladima ukažem na psihičko nasilje i kako ga prepoznati i reagovati, a najbolje je sa „hvala i zbogom – savetuje ona.

Pored mnogo uspeha, ova tridesetogodišnjakinja iz Prijedora kao najveći izdvaja to što je uspeh nije naterao da pomisli „da je zvezda i po nečemu bitnija od ostalih”. Sve titule i pohvale su joj, kaže, bile samo dodatni motiv, a svoje znanje odlučila je da prenosi i drugima, te da na modnoj sceni BiH unese neke promene.

-Modna scena je relativan pojam. U svetu, a pogotovo ovde, malo se radi moda kroz performanse, a da imaju celinu i priču. Dosta je banalizovana moda kao profesija i kao visoka umetnost, a sve se svodi na prikaz kolekcije. Meni se to ne dopada. čak iako je u inostranstvu produkcija na visokom nivou, svemu
fali celina i priča – kaže Jelena, koja već godinama vodi i vlastitu školu modelinga u Prijedoru.

Za njene performanse interesuju se mnoge modne kuće i sa inostranog tržišta, tako da kaže ima velike planove, a za sve one koji modu shvataju olako ima poruku da su popularne profesije veoma opasne.

PORUKA ZA ŽENE
– Život je dar koji niko ne sme da vam kvari i nemojte to dozvoliti ni po koju cenu. Molim sve žene da na nasilje gledaju kao na automatsko križanje osobe iz života po cenu desetoro dece, jer svi smo jedinke koje čine ovaj svet i niko nije bitniji od onog drugog – poručila je Jelena, top-model BiH i modna performerka.

EuroBlic