Od početka ove godine u Prijedoru je registrovan povećan broj požara na dimnjacima.

Od oko dvadesetak požara, 12 je na dimnjacima. Vatrogasci apeluju na građane da u vrijeme niskih temperatura posebnu pažnju obrate na čišćenje dimnjaka, ali i na velike udare vjetra, koji mogu dovesti do požara.

Ova godina u Prijedoru je počela sa velikim brojem požara. Vatrogasci su ugasili dvadesetak požara, a više od polovine intervencija bilo je na dimnjacima. Najčešći uzrok požara na dimnjacima je neredovno čišćenje i nemarnost građana.

Zakon propisuje da je čišćenje dimnjaka obavezno jednom godišnje, ali dimnjačari preporučuju da zbog bezbjednosti to bude i češće. Zbog velikog broja požara na dimnjacima prijedorski vatrogasci apeluju na građane da se pridržavaju propisa, ali i da posebno vode računa u dane kada su veliki udari vjetra.

– Apelujem na sugrađane da izvrše obavezno čišćenje dimnjaka, da vode računa o vrsti goriva koje lože i da očiste dimnjake najmanje dva puta godišnje. Posebnu pažnju treba obratiti na velike udare vjetra. Prije par dana kada smo imali veliki udar vjetra imali smo pet dojava u roku od dva minuta – kaže Nebojša Miljuš, komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice Prijedor.

Prošle godine prijedorski vatrogasci imali su 291 intervnciju. Osim na dimnjacima, najviše požara registrovano je na građevinskim objektima i vozilima.

RTRS