Sada bismo već mogli reći tradicionalno u okviru Božićne akcije Humanitarne organizacije Srbi za Srbe iz Republike Srpske, mnoštvo Prijedorčana se organizovalo i prikupilo finansijska sredstva kako bi pomogli najugroženije višečlane porodice sa Prijedorske regije.

Porodicama je uručena pomoć u vidu osnovnih životnih namirnica i paketa higijene, a najmlađe smo obradovali novogodišnjim paketićima.

Samoj akciji su prethodile tri humanitarne žurke koje su održane u Prijedoru i to u Kafe baru Kafanica, Kafe baru Kamenjara i Kafe baru Terasa, a pozivu za učešće su se pridružili još i Kafe bar Nostromo, Kafe bar Sanus, Market BIO MIO, Mesnica i roštiljnica Bojić, kao i mnogobrojni Prijedorčani koji su shodno svojim mogućnostima podržali akciju.

U akciji je sakupljeno ukupno 2.293,00 KM, a pored novčanih sredstava prikupljen je i veliki broj novogodišnjih paketića, namirnica i garderobe koju smo podijeli porodicama.

Pomogli smo ukupno 8 porodica i obradovali 44 djeteta.

Ukupan trošak akcije je iznosio 1.323,19 KM, a preostala neutrošena sredstva će biti iskorištena za nastavak radova na izgradnji kuće za porodicu Šiljegović iz sela Miljakovci kod Prijedora.

Kao i prethodnih godina pomognute su porodice Marjanović, Zdjelar, Vučković i Davidović, a pored njih ovoga puta pomogli smo i porodice Gačić, Crnkić, Nikolić i Štrbac.

Marjanovići su porodica koju smo najviše pomagali do sada, a obzirom i da su daleko najbrojnija porodica na području prijedorske regije to su svakako i zaslužili. Porodica živi u selu Petrovo kod Prijedora, a čine je otac porodice Draško i majka Mira i njihovo desetororo djece i to: Dragana (23), Suzana (20), Marko (18), Željka (16), Jelena (15), Dragan (14), Željko (12), Predrag (9), Svetlana (6) i najmlađi Nenad (4), a do sada smo ih pomagali kupovinom namirnica, motorne testere, mlina, krevetića za najmlađe, kupovinom pumpe za vodu, kupovinom zemljišta koje se nalazi nadomak njihove porodične kuće kao i nedavnom velikom donacijom kojom im je kupljen traktor sa odgovarajućim priključcima.

Druga porodica je porodica Zdjelar, takođe iz sela Petrovo kod Prijedora, a koju čine roditelji Mićo i Milena i djeca Željko (23), Dragan (15), Dragana (11), Željka (8) i Miroslav (6). Porodica i dalje živi u jako teškim uslovima, uglavnom zbog nemara roditelja, na šta smo ukazivali i tokom naših prethodnih posjeta. Jedini pomak koji smo vidjeli je taj što su skoro dobili donaciju u vidu kontejnera u kojem sada žive, a zbog nerješenih imovinskih odnosa oko zemljišta na kojem žive i nemara samih roditelja, konkretna pomoć naše organizacije i dalje izostaje ovoj porodici.

Treća porodica koju pomažemo je porodica Vučković iz sela Koprivna kod Prijedora. Vučkoviće smo ranije pomogli kupovinom traktora, a porodicu čine otac porodice Draško i majka Bojana i njihovo šestoro djece Anastasija (15), Dajana (13), Dragan (12), Jelena (11) i blizanci Stefan i Aleksandar (8).

Četvrta porodica je porodica Davidović iz sela Marini kod Prijedora. Porodicu čine otac porodice Dalibor (37) i majka Vesna (28) i njihovo četvoro djece: Nikolina (9), Dejan (7), Nataša (6) i Pavle (3), a do sada smo ih pomogli kupovinom traktora i novih guma za traktor.

Peta porodica koju smo pomogli je porodica Gačić, takođe iz sela Marini kod Prijedora i čine je otac porodica Slobodan i majka Milka i njihovo četvoro djece: Luka (20), Milan (14), Slavko (10) i Gavrilo (2). Porodicu do sada nismo pomagali, a obzirom da smo vidjeli da žive u jako teškim uslovima, svakako da će neka od narednih pomoći naše organizacije biti upućena njima.

Šesta porodica je porodica Crnkić iz mjesta Dobrljin nadomak Novog Grada, a čine je djeca Obrad (16), Ognjen (14), Ljubica (12), Natalija (7), Elena (5) i Aleksandar (2) koji trenutno žive sa svojom bakom Nadom i koju takođe prvi put obilazimo.

Sedma porodica je porodica Nikolić iz Prijedora koju čine otac Danko i majka Snežana i njihovo četvoro djece Ognjen (13), Andrea (7), Marina (4) i Rastko (2), a do sada smo porodicu pomagali kupovinom namještaja i nedavnom akcijom u kojoj smo im obezbjedili plastenik i dodatnu mehanizaciju za obrađivanje zemlje.

Poslednja porodica koju pomažemo je porodica Štrbac iz sela Vranjska kod Bosanske Krupe. Porodicu takođe prvi put posjećujemo, a čine je otac porodice Mile (36) i majka Nada (24) i njihovo petoro djece: Žarko (7), Aleksandar (6), Goran (5), Ognjen (3) i Nikolina (2). Kuća u kojoj žive je jako neuslovna obzirom da nemaju struju i vodu, tako da je Centar za socijalni rad najmlađu Nikolinu dao na staranje Miletovim roditeljima dok se ne steknu malo bolji uslovi za život. Obzirom da se radi o jednoj jako dobroj i vrijednoj porodici, naša organizacija će svakako gledati da im uputi pomoć u narednom periodu.

Na samom kraju, obzirom da je iza nas najuspješnija akcija provedena u Prijedoru, želimo da se zahvalimo svima koji su podržali ovu akciju i kojih nije mali broj. Takođe pozivamo i sve prijatelje i donatore da nastave da pomažu i prate rad naše organizacije, kako bi ovakvih i sličnih akcija bilo što više.

Djeca su naša budućnost!

S vjerom u Boga!
SZS Republika Srpska