Od 20. do 23.januara u Čitluku se održavaju zimske pripreme U-16 reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Među 29 momaka rođenih 2001.godine koje je pozvao selektor Sakib Malkočević našlo se ime Prijedorčanina Luke Kačavende.

Ovaj mladi golman proteklih dana došao je u žižu sportske javnosti grada na Sani jer se nalazi „na pragu“ dogovora sa beogradskom Crvenom zvezdom o prelasku u njihove redove.

-S obzirom da se Rudar-Prijedor takmiči u Prvoj ligi Republike Srpske tako i kadetska selekcija igra Omladinsku ligu BiH-grupa Zapad koja se ipak mnogo manje prati od Omladinske premijer lige, drago mi je da je selektor prepoznao moje kvalitete i pozvao me na pripreme. Svojim radom, zalaganjem i pristupom tokom ovog reprezentativnog okupljanja ću se potruditi da maksimalno opravdam povjerenje koje mi je ukazano – rekao nam je Luka Kačavenda.

Spisak igrača na zimskim pripremama U-16 reprezentacije BiH:
Belmin Dizdarević, Andrej Đokanović, Dino Islamović, Dal Varešanović, Rej Karabeg (Sarajevo), Amar Spahić, Edin Mujić, Timur Helać, Amar Omerović (Željezničar), Nenad Nikić (Radnik), Matko Milović, Ivor Krešić (Zrinjski), Marko Zovko, Mate Pirić (Široki Brijeg), Denis Mujanović (Olimpic), Hasan Husejnović (Čelik), Omar Musić (Sloboda), Aleksandar Glavan (Leotar), Nikola Turanjanin (Borac), Dragan Matković (Zvijezda 09), Leon Tarik Čerkez (Stutgarter Kickers, Njemačka), Stefan Rankić (OFK Beograd, Srbija), Vedad Radonja, Mirza Avdičević (Dinamo Zagreb, Hrvatska), Luka Kačavenda (Crvena Zvezda, Srbija), Ajdin Mujanović, Ivan Šarčević (Linien Wiena, Austrija), Manuel Ištvanin (Lucchese, Italija), Harun Hadžić (Mladost Doboj Kakanj).

Kada je u pitanju prelazak u redove nekadašnjeg evropskog i svjetskog klupskog šampiona, Kačavenda na prvo mjesto ipak postavlja školske obaveze.

-Već par dana sam u Beogradu gdje treniram sa kadetima Crvene zvezde. Međutim, s obzirom da pohađam deveti razred osnovne škole koji ne postoji u obrazovnom sistemu Srbije, to predstavlja mali problem. Ukoliko uspijem da regulišem i to pitanje na pravi način prelazim u “crveno-bijele” već ove zime. Ako se to ne desi ostajem do ljeta u Rudar-Prijedoru i daću sve od sebe da moja kadetska selekcija bude najbolja u takmičenju gdje nastupamo – kaže mladi golman iz grada na Sani koji u svojim sportskim ciljevima ima veliku podršku od strane porodice.

Podsjećamo da su kadeti Prijedorčana prvi dio prvenstva Omladinske lige BiH-grupa Zapad završili na prvom mjestu bez poraza uz impresivnu gol razliku 59:2.

Tekst i foto – M.K./Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com