I dok nadležni na sav glas saopštavaju da su svi putni pravci na području Prijedora prohodni, slike koje svakodnevno dobijamo od naših čitalaca pokazuju suprotno.

Naime, za sada je najkritičnije u najudaljenijoj mjesnoj zajednici na području Prijedora, u Gornjoj Ravskoj i njenim susjednim selima gdje na putnim pravcima ima i do jedan metar snježnih nanosa.

Dionica puta Leštrak-Milojice koja je i najkritičnija i dalje nije osposobljena za saobraćaj pa su mještani primorani da poljoprivrednim mašinama i lopatama čiste snježne nanose i snijeg koji je u proteklim danima napadao i do 80 cm.

-Dok se gradska vlast „smiluje“ i pošalje mašine, mi možemo umrijeti. Kada ih zovemo da nam dođu pročistiti oni kao papagaji ponavljaju da je prioritet čišćenje dionice puta autobuske linije. Ma džaba i da sav snijeg otope sa te dionice kad mi ne možemo doći do iste. Nije nam jasan prioritet održavanja – kategorično poručuju mještani ovog kraja i dodaju da osim njih istu situaciju imaju i szanovnici zaseoka Delići nadomak Gornje Ravske.

Iako je iz Gradske uprave rečeno da će još juče biti očišćen put u ovoj mjesnoj zajednici, to se nije desilo.

Slične probleme poput mještana Ravske i Tisove, imaju i stanovnici Miske Glave gdje nam je jedan naš čitalac javio da je putna dionica od Šurkovca do Donjih Agića i više nego kritična.

Posebno je teško na tzv. Panića brdu u Miskoj Glavi gdje je otežan saobraćaj zbog snijega i leda na kolovozu.

-Ovo čišćenje je katastrofa. Bolje da ne rade nikako – rekao nam je jedan mještanin Miske Glave.

Snijeg je paralisovao i sela Marini,Ovanjska, Podvidača, Ćele i jedan dio Budimlić Japre u opštini Oštra Luka gdje je vidljivo da su nadležne institucije i preduzeća i ovoga puta „debelo“ zakazali, a čitav teret svega toga nosi običan čovjek na svojim leđima, ni kriv ni dužan.

Nadamo se da će naš početak priče imati smisao tek onda kada nadležni uzmu lopate u svoje ruke i osjete nevolju, muku i patnju običnog čovjeka kojeg ne čeka topla kancelarija niti zagrijani automobil, već težak seoski život prepun hladnoće i bola do kosti, pogotovo u ovakvim zimskim neprilikama.

Tekst i foto – Mladen Karan/Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com