U Prijedoru je predstavljen Tim Radio-mreže za opasnost, koji ima za cilj poboljšanje radio-komunikacije između svih nadležnih službi u slučaju eventualnih elementarnih nepogoda na području Republike Srpske.

Ovo je prvi ovakav tim osnovan u Srpskoj i radiće pri Radio-amaterskom klubu “Kozara” iz Prijedora.

Do poplava 2014. godine radio-amaterska služba smatrana je tehnologijom prošlosti. Međutim, u vrijeme nezapamćenih nepogoda, radio-amateri bili su jedni način komunikacije nadležnih službi za spasavanje.

Prijedor je prvi u Srpskoj dobio Tim Radio-mreže za opasnost, koji ima zadatak da uveže sve strukture zaštite građana, u slučaju prekida svih vidova komunikacije.

“Glavni cilj Radio mreže za opasnost je da u slučaju eventualnih elementarnih nepogoda pružimo pomoć Civilnoj zaštiti i svim ostalim struktirama grada Prijedora, prvenstveno grada Prijedora, a naknadno ćemo raditi projekat čiji je cilj da se čitav taj projekat primjeni na čitavoj teritoriji Republike Srpske”, istakao je predsjednik Radio amaterskog kluba “Kozara” Prijedor i zamjenik vođe Tima Radio-mreže za opasnost, Јovica Knežević.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković je istakao je da su poplave 2014 godine pokazale da je veoma korisna zajednička saradnja svih organizacija i institucija i dodao da je grad Prijedor i ove godine podržao rad amaterskih frupacija.

Radio – mreža za opasnost je udruženje od posebnog interesa. Zato i ima podršku resornih ministarstava.

“Baš zbog toga što su Udruženja od posebnog interesa, godišnje imaju i doređena sredstva koja su namijenjena za radio amatere koje plasiramo za njihovo opremanje i kupovanje opreme, kako bi oni bili sposobni da odgovore svakom svom zadatku”, naglasila je pomoćnik ministra saobraćaja i veza za poštanski saobraćaj, telekomunikacije i evropske integracije Srpske, Dijana Obradović.

Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić smatra da ova ideja treba da pojača funkcionalnost lokalnih zajednica, kao i njihovu međusobnu saradnju.

Prijedorski Radio – amaterski klub osnovan je prije 63 godine, a danas okuplja četrdesetak članova.

Tekst/video – RTRS
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com