rtrs-novi inkubatorInvesticiono-razvojna banka prihvatila je projekat iz oblasti unapređenja poslovnog okruženja prijedorske Agencije za ekonomski razvoj.

Ovim projektom, vrijednim 133.000 KM, Prijedor bi ove godine trebalo da dobije novi Preduzetnički inkubator, namijenjen za razvoj preduzeća iz oblasti uslužne djelatnosti, odnosno kreativne industrije.

Kroz Preduzetnički inkubator grada Prijedora, osnovan prije desetak godina, prošlo je dvadesetak preduzeća. Neka od njih uspjela su da ojačaju i da se prošire. U Inkubatoru podržavaju proizvodna preduzeća, kojima obezbjeđuju nižu cijenu zakupa prostora.

– Zadovoljan sam, plata je odlična za ove uslove, redovna- svakog prvog u mjesecu. Planiramo proširenje proizvodnje na dalje – kaže Elmin Kenjar, radnik u preduzeću Edna eksport iz Prijedora.

Direktorka ovog preduzeća Edina Rahman ističe da su zadovoljni uslovima u Inkubatoru.

– Napravili smo kancelarijski prostor, grijanje smo uveli tako da imamo uslove u ovom Inkubatoru, mi smo prezadovoljni. Zakup je jako povoljan. Nama opština fakturiše 2, 50 KM po kvadratnom metru, što ovdje iznosi nepunih 500 KM, to je stvarno jeftino – ističe Rahman.

Ove godine grad Prijedor trebalo bi da dobije novi Preduzetnički inkubator. Investiciono-razvojna banka podržaće ovaj projekat, vrijedan 133 hiljade KM, od čega se 100 hiljada odnosi na grantovska sredstva, a ostalo će obezbijediti grad. Tu je budućnost softvera, dizajna, reklamne industrije.

– Od tih sredstava planirana je rekonstrukcija nekih 15 kancelarijskih prostorija u objektu Poslovnog centra Prijedor, znači rekonstrukcija posovnog prostora, nabavka namještaja.Cilj je da se ovdje na jednom mjestu okupe učensici koji djeluju u oblasti kreativne industrije kao jedne od grana koja se najviše razvija u svijetu, pri tom mislim na softvere i dizajn – kaže Boris Srdić iz Agencija za ekonomski razvoj grada Prijedora PREDA PD.

Novi Preduzetnički inkubator trebalo bi da bude otvoren do septembra ove godine.

RTRS