rtvpd-bozicni prijem kasarna prijedor (1)U kasarni „Žarko Zgonjanin“ održan je tradicionalni božićni prijem, koji su organizovali pripadnici Prvog pješadijskog bataljona Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, na kojem su se našli i predstavnici Ministarstva odbrane BiH, kao i predstavnici lokalne zajednice.

Pukovnik Savo Vidaković, komandant ove jedinice, rekao je da se na ovaj način žele obilježiti januarski praznici, te da je ovo prilika da se na jednom mjestu okupe pripadnici Prvog pješadijskog puka i ljudi iz civilnih struktura.

– Prošla godina je protekla u korektnoj saradnji ove jedinice i struktura lokalnih vlasti u Prijedoru i Banja Luci, a 2016. se može ocijeniti ko uspješna za cijeli bataljon – naveo je pukovnik Vidaković.

Prijemu je prisustvovao i gradonačelnik Milenko Đaković, koji se osvrnuo na nedavne izjave pojednih političara iz Federacije BiH.

rtvpd-bozicni prijem kasarna prijedor (3)– Odbijam svaku kvalifikaciju Prijedora kao genocidnog grada, jer su to provokacije koje stvaraju nemir kod svih građana koji žive na ovim prostorima. Prijedor nije genocidan grad i nikad to neće biti. Ovo će uvijek biti grad suživota i dobre budućnosti za sve građane – poručio je Đaković, dodavši da nijedna međunarodna institucija nije dala ocjenu da se u Prijedoru dogodio genocid.

Svečanom prijemu prisustvovao je i zamjenik ministra odbrane BiH Boris Jerinić, koji je izrazio očekivanje da će se na ovaj način novogodišnji i božićni praznici u kasarna širom Republike Srpske obilježavati i u budućnosti, i tom prilikom je pohvalio rad vojnika, podoficira i oficira u organizaciji ove svečanosti.

RTV Prijedor

rtvpd-bozicni prijem kasarna prijedor (2)