cjbpd-jesen-2016-3Policijski službenici Centra javne bezbjednosti Prijedor, tokom proteklog vikenda, sproveli su regionalnu akciju „Pojačana kontrola brzine kretanja i učestvovanja u saobraćaju pod dejstvom alkohola“.

Tokom provođenja akcije na području CJB Prijedor ukupno je kontrolisano 546 učesnika u saobraćaju, a prekršajne sankcije na licu mjesta izrečene su za 359 učesnika ili 65,75 % kontrolisanih.

Zbog prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine kretanja, vozačima je uručeno 226 prekršajnih naloga. Većina prekoračenja dozvoljene brzine kretanja uočena je u naseljenim mjestima, a uz novčanu kaznu za 35 vozača izrečena je i zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilom, zbog prekoračenja brzine preko 30 km/čas.

Prilikom kontrole psihofizičkog stanja vozača sa akcentom na sprečavanje upravljanja vozilima pod dejstvom alkohola, sankcionisano je 50 učesnika u saobraćaju, od kojih je 17 zadržano lišenjem slobode u policijskim stanicama do 12 časova, jer su zatečeni u vršenju prekršaja pod dejstvom alkohola u količini preko 1,00 g/kg alkohola u organizmu ili su odbili da se podvrgnu alkotestu.

Vozačima koji se zateknu da učestvuju u saobraćaju pod dejstvom alkohola u količini preko 1,00 g/kg alkohola u organizmu, pored novčane kazne (100 ili 400 KM) i mjere zadržavanja lišenjem slobode, izriče se i zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilima.

Pored prekršaja brzine i učestvovanja u saobraćaju pod dejstvom alkohola, patrole policijskih službenika evidentirale su i 88 ostalih prekršaja.

Centar javne bezbjednosti Prijedor apeluje na vozače motornih vozila da prilikom učestvovanja u saobraćaju poštuju saobraćajna pravila i propise, prilagode brzinu uslovima na putu, imajući u vidu stvaranje poledice na kolovozu i otežano odvijanje saobraćaja zbog atmosferskih prilika, te da ne započinju vožnju i ne upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola.

CJB Prijedor