mural-transformacija (2)Mađarski umjetnik Atila Samoži večeras će u Prijedoru početi slikati mural “Transformacija” kojim je među 104 prijedloga pobijedio na drugom međunarodnom konkursu za najbolji mural u gradu na Sani “Paola de Maninkor”, najavljeno je danas iz Udruženja likovnih umjetnika Prijedor /ULUP/ koje drugu godinu raspisuje ovaj konkurs u okviru projekta “Prijedor grad murala”.

“Autor će konture za mural iscrtati već u večernjim časovima, a u narednim danima slijedi bojenje površina prema planu predviđenom u njegovom pobjedničkom prijedlogu. Pozivamo građane da posjete umjetnika u toku realizacije murala i na licu mjesta uživaju u nastajanju umjetničkog djela koje će, poput prošlogodišnjeg `Šeširdžije`, sigurno ubrzo postati prepoznatljiv simbol Prijedora”, stoji u saopštenju ULUP-a.

Iz ULUP-a podsjećaju da je realizacija ovogodišnjeg pobjedničkog murala bila nakratko dovedena u pitanje budući da je grad Prijedor sredstva za izvanprogramske kulturne aktivnosti preusmjerio u sanaciju šteta nastalih od poplava i pomoć ugroženima.

“Međutim, vrijednost ovog projekta jedinstvenog u cijeloj Jugoistočnoj Evropi prepoznale su lokalne kompanije, organizacije, udruženja i pojedinci usljed čije će podrške realizacija ovogodišnjeg murala ipak početi na vrijeme”, navodi ULUP.

Mađarski umjetnik Atila Samoži renomirani je muralista i strit-art umjetnik nastanjen u Berlinu, član svjetski poznate strit-art grupe “Vird”, kao umjetnik poznatiji pod imenom Vidam. Studirao je grafički dizajn na u Berlinu, po završetku studija osnovao je grafički studio, a bavi se i di-džejingom i muzičkom produkcijom. Radio je murale u Berlinu, Njujorku, Amsterdamu, Parizu, Sao Paolu i drugim gradovima.

Nagradu “Paola de Maninkor”, nazvanu po italijanskoj slikarki koja je 1998. godine na zidu prijedorske Elektrotehničke škole oslikala prvi mural, čine plaketa, novčana nagrada od 3.000 KM i mogućnost oslikavanja jedne fasade u gradu pobjedničkim radom.

Na prvom konkursu za dodjelu međunarodne godišnje nagrade za najbolji mural “Paola de Maninkor” pobijedio je “Šeširdžija” akademske slikarke Nataše Konjević iz Banjaluke. Oslikan je lani na zidu visokom dvanaest metara u šetališnoj zoni u Prijedoru.

SRNA